10 gode grunner til å besøke London før jul
Hnytt logo hvit
Vakker julestemning med London Eye i fokus. AFP PHOTO/Leon NealLEON NEAL/AFP/Getty Images
Vakker julestemning med London Eye i fokus. AFP PHOTO/Leon NealLEON NEAL/AFP/Getty Images

10 gode grunner til å besøke London før jul

Det kommer besøkende fra hele verden for å oppleve førjul i London. Ikke uten grunn: Byen er kjent for fantastisk shopping, vakkert dekorerte gater og tradisjonell, engelsk julestemning.
  1. Julegatene

For mange markerer tenningen av lysene i Oxford Street starten på den offisielle julehandelen i London. I år tennes lysene 6. november. Hele gaten vil være stengt for trafikk fra  klokken12-19 denne dagen og gi plass for aktiviteter, matboder og underholdning.

london-xmas4

Carnaby Street markerer tenning av årets julelys 10. november, og starten på julehandelen feires med en stor fest og mange rabatter. I Regent Street tennes julelysene 17. november, og i år skal dekorasjon og pynt være inspirert av de første julelysene i gaten, som ble tent i 1954. Covent Garden og varemagasinet Harrods er noen av de andre områdene i London som kan lokke med fantastiske julelys og dekorasjoner.

  1. Julemarkeder

I år feirer Winter Wonderland i Hyde Park 10 år. Det populære markedet er åpent fra 18. november til 2. januar. Her finner du ekte tysk julemarkedstemning med markedsboder og et stort serveringstilbud. Winter Wonderland har også en egen skøytebane og et tivoli med stort pariserjul.

london-xmas3

Av underholdning er det blant annet sirkus, juleshow og et eget nisseland der familiens yngste kan hilse på julenissen. I år kan du også oppleve «Nøtteknekkeren» på is. Winter Wonderland har gratis inngang, med betaling for aktiviteter og show.

Det finnes mange andre julemarkeder å velge mellom i London, du kan for eksempel å ta turen innom det stemningsfulle julemarkedet ved Southbank Centre, langs Themsen. På London Bridge City julemarked kan du handle hjemmelagde julegaver og mye god mat. Uansett hvilket marked du velger, er du garantert julestemning og spennende julehandel.

  1. Premier League

Engelsk fotball byr på flere spennende oppgjør frem mot jul. Det er mange London-klubber i Premier League, dermed kan du enkelt få med deg en fotballkamp i kombinasjon med byferien. Trenger du et avbrekk fra julegater og shopping så har både Westham, Arsenal, Chelsea, Tottenham og Crystal Palace flere hjemmekamper i november og desember. Vi har et stort utvalg fotballturer, der du får kampbilletter og hotell inkludert.

  1. Juleshow

The Snowman  går hvert år før jul på The Peacock  Theatre, noen minutters spasertur fra Covent Garden. Forestillingen er et «must» for mange familier før jul. Teateret er rettet mot barn  og har ingen dialog. All handling er skuespill og dans, så her er ikke engelskunnskaper et krav. Denne julen kan The Snowman oppleves fra 23. november til 1. januar 2017.

Det er også flere andre juleshow og forestillinger i London denne julen, som Askepott, Nøtteknekkeren og julekonserter.

  1. Juleshopping

Det er mange som har som tradisjon å legge julehandelen til den engelske hovedstaden. Shoppingmuligheten er enorme, enten du trives i store kjøpesentre, eksklusive varehus eller i sjarmerende smågater. På hektiske Oxford Street finner du de store kjedene og flaggskip-butikkene. Ønsker du å handle julegavene i litt roligere omgivelser er Kensington High Street er godt valg, her finner du også de store kjedebutikkene.

 

Carnaby Street har kjente kjeder som Gap, Levis, Vans og Desigua, mens du i Regent Street finner blant annet Gant, Gap, Desigual, H&M og Michael Kors. Covent Garden er alltid vakkert dekorert til jul, og her er det flere mindre, uavhengige butikker i tillegg til kjedene. King’s Road har litt dyrere kjedebutikker som Massimo Dutti, French Connection og Laura Ashley, og små uavhengige kles- og interiørbutikker.

For å finne alt på et sted, ta turen kjøpesentrene Westfield. Det ligger et i Sheperds Bush og et i Stratford City. På kjøpesentrene kan du få unna juleshoppingen på én dag, med innlagt matpause i en av de mange restaurantene.

harrods-xmas

Verdenskjente Harrods er stedet for eksklusiv shopping. Varehuset byr på sju etasjer med eksklusive merker, og prisene er deretter. Harrods har fantastiske juledekorasjoner både inne og ute, og heldigvis koster det ingenting å ta en tur innom for å se og oppleve julestemningen.

Ikke langt fra Harrods ligger Harvey Nichols, som selger eksklusive merker som Chloé, Lagerfeld, Prada og Jimmy Choo.Hos erkeengelske Fortnum & Mason kan du kjøpe eksklusive delikatesser å ta med hjem til julefeiringen. Varehuset er kongelig hoffleverandør, og selger i tillegg til lekre matvarer også julepynt, smykker, vesker og annet.

  1. Mat

Storbyen London har selvsagt et enormt utvalg også når det kommer til mat: Fra fish n’ chips på pub’ene til gourmetrestauranter med Michelin-stjerner. Tar du en tur innom noen av julemarkedene finner du et variert serveringstilbud, og London har også et av verdens største matmarkeder i bydelen Southwark. Borough Market har mat fra alle verdenshjørner, og besøkende kan nyte ferske råvarer av høy kvalitet. Det er åpent året rundt, alle dager unntatt søndag.

london-xmas6

Det finnes selvsagt mange gode restaurantområder i storbyen, blant annet Charlottes Street ved Soho, som har tett i tett med med restauranter. Også i sjarmerende Covent Garden finner du et stort utvalg restauranter.

  1. Julegrantenning

Tenning av lysene på den norske granen på Trafalgar Square har lange tradisjoner og er en viktig del av førjulsritualet i London.  Hvert år gir Oslo kommune en julegran til London, som en takk for britenes gjestfrihet og hjelp til Norge under 2. verdenskrig. For mange betyr julegrantenningen starten av nedtellingen til jul og en viktig begivenhet for å komme i julestemning. I år tennes lysene torsdag 1. desember.

  1. Afternoon Tea

Midt i juleshopping og opplevelser kan det være godt med en liten pause. Ingenting er mer engelsk enn en afternoon tea. Deilige smørbrød, scones og småkjeks serveres sammen med engelsk te i stilfulle omgivelser. Et glass champagne hører med om du ønsker det. Vi har egne pakker med Afternoon Tea inkludert.

  1. Rimelig pund

Etter at Storbritannia stemte for å forlate EU i juni, og prosessen med «Brexit» er i gang, har pundet svekket seg jevnt og trutt. På den positive siden betyr det at du får mer igjen for hver krone når du shopper i London, og julehandelen i år ser ut til å bli en god del gunstigere enn for bare et år siden.

london-xmas5

  1. Direkte til London

goTO-flyet går direkte til London hver mandag og fredag. Fredags-flyet har avgang på kvelden, med retur mandag ettermiddag. Det er perfekt for en helgetur, og gjør at du kune trenger én dag fri fra jobb for å sikre deg en langweekend. Du kan også gå for en rimeligere midtuketur, og reise mandag-fredag. Sjekk lavpriskalenderen for å finne de billigste London-billettene direkte fra Haugesund.