Halvparten av oss venter for lenge med å sette på vinterdekk

6009
Annonse

Det er tiden for skal, eller skal bare vente litt til. Gradestokken kryper mot minus – skift til vinterdekk i tide for å ikke (nok en gang) bli overrasket av vinteren.

Mer enn halvparten av oss innrømmer å ha blitt overrasket av snø og glatte veier før man har skiftet til vinterdekk. Av disse tok hele 1 av 5 sjansen på å likevel kjøre videre med sommerdekk. 1 av 5 sier også at det førte til en farlig situasjon eller ulykke. Undersøkelsen Ipsos har gjennomført for Gjensidige viser at mange utsetter dekkskiftet for lenge, noe også forsikringsselskapet ser på skadestatistikken.

Ifølge trafikkreglene er det påbudt å ha dekk som gir tilstrekkelig veigrep. Reglene setter ikke noen bestemt frist for når man kan sette på piggfrie vinterdekk. Piggdekk kan derimot ikke benyttes før 1. november, med mindre føreforholdene gjør det nødvendig. I Nordland, Troms og Finnmark er datoen 16. oktober.

Foto: Gjensidige

Mange vinterulykker på sommerdekk

– Spesielt om høsten, men faktisk langt ut over vinteren får vi inn bilskader der årsaken er at man har kjørt med sommerdekk på vinterføre. I mange av tilfellene ender det utenfor veien eller i bakenden på bilen foran, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Antall skader om vinteren kan mer enn doble seg i perioder med dårlig vær, spesielt ved første skikkelige snøfall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En del skyldes sommerdekk, men det ser også ut til at vi raskt glemmer hvordan det er å kjøre på vinterføre. Lengre bremselengde, dårligere veigrep, samt å holde større avstand til kjøretøyet foran er glemt. Hvert år må vi venne oss på vinterføret igjen, sier Eklo.

Redusert erstatning

Kjører du med sommerdekk på vinterføre, er det store muligheter for at forsikringserstatningen blir redusert ved et uhell.

– Det verste er likevel hvis det resulterer i personskader. Du utsetter deg selv og andre trafikanter for stor fare, sier Eklo.

Kilde: Pressemelding fra Gjensidige

Annonse