Rekordmange gifter seg på Trolltunga – Stadig flere velger naturbryllup

4483
Annonse

Trolltunga, en av Norges mest ikoniske turistattraksjoner, håper på rekordmange gjester i år. I tillegg har det blitt arrangert bryllup på Trolltunga for tredje år på rad, med rekordmange 13 par fra ni forskjellige land.

– Vi merker en stor økning i etterspørselen fra folk som ønsker å gifte seg på spektakulære og vakre natursteder, og med sin storslåtte utsikt 700 meter over Ringedalsvatnet er Trolltunga i ferd med å bli Norges nye naturkatedral, sier ordfører i Ullensvang Roald Aga Haug, etter å ha viet 13 par under en flere timer lang seremoni på Trolltunga fredag ettermiddag.

Brudeparene gikk selv den rundt 27 kilometer lange turen (tur-retur) til fots for å komme seg opp til Trolltunga. På forhånd ble utstyr, telt og instrumenter fraktet opp for å skape den perfekte rammen for den store dagen. Noen av parene valgte også å overnatte ved Trolltunga for å gjøre det til en opplevelse over flere dager.

– Helt eventyrlig!

Responsen fra de nygifte parene som har valgt Trolltunga som bryllupssted, har vært overveldende positiv. Diana Marie Krogsund fra Oslo og irske Donagh Michael Houlihan var et av parene som ble viet på tuppen av tunga under fredagens seremoni, og med vind i håret, vakker hardingfele- og saksofonmusikk fra Sarah Melkeraaen, og en oppsamling av flere hundre skuelystne fotturister, ga de hverandre sitt «ja».

– Dette var helt eventyrlig. Du finner ikke finere bakgrunn enn dette noen steder i verden, sier det ferske brudeparet og fortsetter:

– Vi føler oss utrolig heldige. Det er fantastisk at vi fikk mulighet til å gifte oss på Trolltunga. Planen var i utgangspunktet å gjøre det på Tinghuset, men vi ønsket å gjøre noe litt mer spesielt. Forholdet vårt startet på en spektakulær måte, og da passet det fint med et spektakulært bryllup også.

Diana Marie Krogsund og Donagh Michael Houlihan følte seg heldige som fikk gifte seg på Trolltunga. Bilde: Katya Graf Zolotova

Naturbryllup – en voksende trend

Ifølge Ullensvang-ordføreren, som er en av de som har fått ansvaret for å utføre de offentlige vielsene, viser etterspørselen etter bryllup på steder som Trolltunga en tydelig trend, og et tegn på modernisering av hvordan ekteskapsinngåelser utføres. Folk ønsker seg ut i naturen på en av livets viktigste og mest minneverdige dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo en dag fylt med følelser, og folk som gifter seg ønsker seg et minneverdig bryllup. På Trolltunga får du et minne for livet. Det er nesten en trollsk stemning når jeg står noen meter fra tuppen, det spilles vakker musikk og jeg tar brudeparet gjennom liturgien, forteller Aga Haug, som sier hver enkelt vielse blir tilpasset brudeparene, med diktlesning, sang eller deling av ekteskapsløfter.

Roald Aga Haug (AP), ordfører i Ullensvang kommune. Bilde: Katya Graf Zolotova

Flere andre attraksjoner, som Folgefonna, Agatunet, Rølldalsfjellet og Dronningstien har tidligere blitt brukt som ramme for utendørsbryllup. Men Trolltunga kan ifølge ordføreren få en tilsvarende status som Niagara Falls i USA blant bryllupsplanleggere og folk som er ønsker å gifte seg i naturskjønne omgivelser.

– Man må være forberedt på at ting kan skje, og det er ikke sikkert at alt går eksakt etter planen. men selv med vind i håret og regn i brudesløret er dette en ramme som mange leter etter, og som betyr noe helt spesielt for dem som får oppleve det, sier han.

Kan bli «big business» i Ullensvang

Tidligere ble borgerlige vielser gjennomført i tinghusene i Norge. Beslutningen om at kommunen skulle overta dette ansvaret ble flere steder møtt med stor motstand, men ikke i Ullensvang, opplyser Visit Hardangerfjord og Fjord Norge i en pressemelding.

– Jeg så på det som en unik mulighet til å profilere kommunen vår, og hvis det kunne få en betydning for lokalt næringsliv, så var jo det fantastisk. Vi har mange kvalitetsrestauranter og hoteller i regionen vår der man kan arrangere selskap og middager i tilknytning til disse seremoniene, og gjøre dette til en fantastisk bryllupsfeiring over flere dager i vakre Hardanger, sier Aga Haug.

Det har ifølge ordføreren vært flere profesjonelle bryllupsplanleggere fra utlandet som har tatt kontakt og vist interesse for blant annet Trolltunga som bryllupssted, og nå er de lokale bryllupsplanleggerne i Ullensvang klare for å ta imot brudepar gjennom hele året.

– Vi vil gjøre Hardanger og Ullensvang til det foretrukne stedet for å gifte seg utendørs i vakker natur, avslutter ordføreren etter å ha gjennomført nok et vellykket bryllup på Trolltunga.

– Det er fantastisk at vi har en kommune og ordfører som satser såpass mye på Trolltunga og reiseliv. I hele 2010 var det 800 som gikk til Trolltunga. Årets rekord er 1.714, og det på én dag, sier Åse Marie Evjen, daglig leder i Trolltunga AS. Bilde: Katya Graf Zolotova

Kilde: Pressemelding fra Fjord Norge AS

Annonse