Dette må du gjøre med huset nå

3931
Annonse

En sommer med mye nedbør er på hell og har du et hus er det på tide med en sjekk nå. Da kan du unngå kjedelige overraskelser senere og spare både tid, bekymringer og penger.

Kristian Owren i Ifi -Informasjonskontoret for farge og interiør, sier at å ta en runde rundt huset er fint.
– Se hvordan drenering og malingsfilmen ser ut. Virker noe bløtt, kan det være greit å følge litt ekstra med, og evt. lage seg en liste over oppgaver som bør/må løses.

Svertesopp og alger stortrives i fuktige forhold og kan på sikt ødelegge fasaden på huset ditt. Med værmeldinger som fortsatt viser mye regn, har du et strålende utgangspunkt for å gjøre noe med det nå. Husvask og fuktig vær hører sammen. Hakk og sår i malingen på huset kan føre til at fukt skader treverket, og at mer maling løsner. En grundig hussjekk nå sparer deg derfor for mye bry senere og sørger for færre problemer når vinteren kommer.

  1. Veggene

Det første du bør gjøre, er å sjekke om det er skader på fasaden. Se etter sprekker, avskalling, flassing og blærer. Vask huset med et rengjøringsmiddel som er beregnet på vedlikeholdsvask og en kost med myk bust når du skrubber veggen.

Ikke bruk høytrykksspyler da dette kan gjøre mer skade enn nytte på fasaden. Unngå også grønnsåpe, salmiakk, klorin og oppvaskmiddel til husvask ute.

Flekkgrunn og flekkmal der det trengs. Gjør det til en vane å reparere småskader med en gang dersom du har beiset eller malt trekledning på huset. Tar du reparasjonene med en gang, unngår du at fukt trenger inn i treverket og angriper overflatebehandlingen innenfra. Fukt er som mus: de kommer seg inn selv med små innganger og gjør stor skade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det eneste du trenger å gjøre er å pensle grunning på området som er skadet, og flekkmale over når grunningen er tørr. Det samme gjelder hvis det er oppsprekking rundt endeved, spikerhull og stifter.

  1. Taket

Inspisér taket for eventuelle tegn på lekkasjer. Fjern mose og begroing fra taksteinen. Se om det er skader i takstein eller beslag. Se særlig godt rundt pipe og takvinduer.

  1. Nedløp

Rens takrenner og nedløp for løv og bøss. En full takrenne kan fryse eller bli tett, som igjen kan føre til fukt- og frostskader på veggen.

TAKRENNER: Ta bort løv og bøss fra takrennene så regnvannet renner unna dit det skal.
  1. Vinduer

Sjekk tetningen rundt vinduer og dører for eventuelle lekkasjer og sprekker. Bytt ut tetningslister ved behov. Hvis du utbedrer skadene raskt, trenger du ikke å male om alt. 

Kilde: Pressemelding fra IFI

Annonse