Velg riktig koronabeskyttelse: – Vanlig munnbind gir falsk trygghet

3724
Annonse

Skal du bruke munnbind eller ansiktsmaske som beskyttelse mot koronasmitte, er det viktig å velge riktig type.  – Vanlig munnbind gir falsk trygghet, sier Bård Kulseth, HMS-ekspert i Skydda.

I løpet av de siste ukene har stadig flere fått påvist koronaviruset i Norge, og ifølge nasjonale anbefalinger er det påbudt å bruke munnbind der det ikke kan holdes avstand. 

Tre standarder

Bård Kulseth i HMS-selskapet Skydda Norge har tidligere uttalt at det er viktig å forstå forskjellen mellom munnbind og åndedrettsvern, som for eksempel støvmasker eller masker som beskytter mot damp fra kjemikalier, støv og lignende. Denne typer masker tetter langt mer rundt nese og munn, og visse type åndedrettsvern beskytter mot bakterier og virus.

– Et enkelt munnbind i seg selv stopper ikke virus. Vanlig munnbind gir falsk trygghet og beskytter ikke mot koronasmitte. Det blir som å sette plaster på et beinbrudd, sier Kulseth.

– Et slikt munnbind er laget for å beskytte omgivelsene fra det som brukeren selv puster ut – ikke bakterier og virus som pustes inn. Du trenger maske med filter som hindrer at du puster inn  viruset, utdyper han. 


For å få tilstrekkelig beskyttelse mot virus, bakterier og sporer i lufta, er det såkalte partikkelmasker (også kalt støvmasker) som gjelder. Disse maskene inneholder filter som stopper uren luft i å bli pustet inn.

Kulseth forklarer at det er tre standarder på disse maskene: P1, P2 og P3. P3 har det det tetteste filteret og tar bort omlag 99 prosent av partiklene i luften når du puster inn.

Bård Kulseth

Ønsker påbud 
I begynnelsen av 2021 ble det innført påbud om bruk av FFP2-maske i Tyskland, Slovakia og Østerrike. Ifølge NRK.no ønsker nå flere fagpersoner et tilsvarende påbud i Norge. 

En ny studie fra Tyskland viser at en slik maske er tryggere og gir 75 ganger bedre beskyttelse mot smitte, sammenlignet med et kirurgisk munnbind. Smittevernsprofesssor Jørn Klein ved Universitetet i Sør-Øst Norge er en av dem som mener at slike masker bør bli påbudt.

– Kirurgiske munnbind fungerer best mot dråpesmitte. Derfor er de mindre effektive mot koronaviruset som smitter via luft, sier han til NRK.

Klein understreker at kirurgiske munnbind gir bedre beskyttelse mot smitte enn ingenting, men han påpeker at masker er tryggere hvis det brukes riktig. Mats Gilbert, overlege og professor ved Universitetssykehuset Nord-Norge, mener også det er på tide å innføre påbud om bruk av slike masker i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis vi først skal dekke til ansiktet, så må vi bruke mer effektive masker som faktisk stopper luftsmitte, sier Gilbert.

BEDRE BESKYTTELSE: Flere fagpersoner ønsker påbud om bruk av ansiktsmaske type FFP2 for å begrense koronasmitten i Norge.

Store forskjeller 

Munnbind som blant annet brukes i  helsevesenet,  kalles «medisinsk munnbind» og deles inn i tre kvaliteter med økende beskyttelsesgrad (filtrering). Munnbind brukes til å beskytte miljøet mot infeksjon, og er først og fremst ment for bruk i medisinske miljøer. Munnbind beskytter brukeren i liten grad mot bakterier og virussmitte.


Åndedrettsvern skal være CE-merket og inndeles i Type FFP1, FFP2 og FFP3, mens medisinske munnbind er av Type I, II og IIR. Typebetegnelsen gjengir hvor mye utstyret filtrerer, noe som både gjelder for åndedrettsvern og medisinske munnbind.

– Vi i Skydda mener at skal man beskytte seg selv mot virus, bør man gå med FFP3 åndedrettsvern. Dette er en elektrostatisk ladet maske med dokumentert effekt mot bakterier og virus, sier Bård Kulseth i Skydda Norge.

Han understreker også at munnbind er ment kun til engangsbruk, og at munnbind ALDRI kan erstatte masken. 

Kulseth jobber daglig med problematikk rundt luftforurensing og åndedrettsvern for HMS-eksperten Skydda Norge. I løpet av koronapandemien har Skydda opplevd en eksplosiv pågang etter både beskyttelsesdresser og åndedrettsvern.


– Våre kunder opererer i stor grad innenfor bygg, anlegg og industri. Dette er bransjer der man i stor grad blir eksponert for smitte, forklarer Kulseth.

Kilde: Pressemelding fra Skydda Norge

Annonse