1653 utrykninger: Komfyrbrann er typisk for jula

3557
Annonse

Tørrkoking er en av de vanligste brannårsakene i norske hjem. Jula er høytid også for brann.

I fjor rykket brann- og redningsvesenet ut til 1 653 branner og branntilløp på komfyren.

– Det meste du har i panna kan ta fyr, sier Øystein Øren, som er brannekspert i Frende Forsikring. Åtte av ti komfyrbranner starter på platetoppen. Antent fett og matvarer i panner og gryter er hovedårsaken.

Brannekspert Øystein Øren i Frende advarer mot tørrkoking og komfyrbrann i jula. Foto: Frende Forsikring

En av tre innrømmer å ha glemt eller gått fra mat på kokeplata i en undersøkelse Norstat har gjennomført for Frende. ((Se regiontall nederst i saken))

– Typisk for jula er mange smultbranner, og vi ser mye tørrkoking i forbindelse med at folk stresser for å gjøre alt klart, sier han. De fleste komfyrbranner skyldes at vi glemmer oss, ikke at det er noe feil med apparatet.

Brannfarlig nattmat 
– Den vanligste komfyrbrannen skjer på dagtid hos eldre mennesker, men det er branner som starter om natten som tar flest liv, sier Øren i Frende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Pizzabranner» og «steikepannebranner» er kjente begrep i forsikringsbransjen. De fleste oppstår natt til lørdag og natt til søndag.

– Nattmat er årsaken til mange branner. Ikke ta sjansen på å lage mat om natta. Kjøp deg heller en matbit på vei hjem fra fest, sier Øren. Rusen gjør at du sover tungt, og i mange tilfeller ikke våkner av røykvarsleren. Ofte er det naboene som kjenner røyklukten og varsler brannvesenet.

– Det er ikke bare godt voksne som trenger komfyrvakt, sier branneksperten. Komfyrvakt er påbudt installert i alle nye boliger, samt ved modernisering av elektrisk anlegg. Utsatte grupper kan kontakte hjelpemiddelsentralen for å få hjelp med komfyrvakt. Du får også kjøpt komfyrvakt i butikken.

Nyttig julegave
Dagens eldre bor lengre i eget hjem, samtidig som noen er mer glemsomme og svekket av alderen. Mange eldre har allerede komfyrvakt hjemme. Den er en rimelig forsikring.

– Installerer du komfyrvakt, kan du hindre branner på komfyren, ved at den automatisk slås av ved overoppheting, sier Øystein Øren.

– Komfyrvakt er ingen dum julegaveide, enten det er til studenten på hybel, en eldre slektning, eller noen du kjenner som har en travel hverdag, mener han.

Rydd på kjøkkenet
Flammer som treffer en ventilator full av fett eller andre brennbare ting rundt komfyren sprer seg fort. 
– Ryddighet på og ved komfyren er et godt tips. Vi har sett branntilløp med skjærefjøl, plastbeger og tørkerull på komfyren. Det er jo veldig kjedelig om du skrur på feil plate, sier Øystein Øren.

Tørrkokt kjele, som regnes som en uaktsom brann, straffes vanligvis med bot. Og selv om forsikringen din dekker brann, kan det bli dyrt for deg hvis du har medvirket til at brannen startet. Forsikringsselskapene kan avkorte erstatningen i enkelte tilfeller.

Har du gått fra eller glemt mat på kokeplata?

Så mange svarte ja: 

Oslo: 39 prosent

Nord-Norge: 31 prosent

Midt-Norge: 30 prosent

Vestlandet: 27 prosent

Østlandet. 26 prosent

Sørlandet, Telemark og Vestfold: 25 prosent

Kilde: Frendeundersøkelsen/Norstat

Annonse