Regelmessig trening kan forbedre hukommelsen

3499
Annonse

Det er mange gode grunner til å holde seg i fysisk aktivitet. Mest sannsynlig kjenner du til en god del av dem. De store inkluderer selvfølgelig å redusere sjansene for å utvikle diverse hjertesykdommer, hjerneslag og diabetes. Flere holder seg også i fysisk aktivitet grunnet et ønske om et vekttap, senke blodtrykket, forebygge depresjon, eller kun for å se bedre ut. 

Her skal vi fortelle deg om en annen fordel av fysisk aktivitet, som er spesielt interessant for de av oss som kjenner på hjernetåken som kommer med alderen: trening endrer hjernen på måter som beskytter tankeferdigheter og hukommelse!

Interessante funn i en fersk studie

Etter en studie utført ved University of British Columbia fant forskere ut at regelmessig utholdenhetstrening, altså den typen fysisk aktivitet som får deg andpusten og hjertet ditt til å pumpe raskere, ser ut til å øke størrelsen på hippocampus. Dette er hjerneområdet som er involvert i dine verbale minner og læring. 

Det samme kan ikke sies om motstandstrening, balanse eller muskeltonende øvelser. Disse ga ikke de samme resultatene.

Noen konsekvenser av trening kan man se med sine egne øyne. Trening fører for eksempel til at man går ned i vekt og får forbedret kondisjon. Andre fordeler er mer indirekte, og de inkluderer hvordan trening med på å forbedre humøret og søvnen, samt redusere angst og stress. Om man sliter med disse problemer i disse områdene, så kan det være med på å forårsake eller bidrar til kognitiv svikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan fysisk aktivitet påvirker hukommelsen

Hvordan treningen hjelper hukommelsen og ens generelle tankeprosess er gjennom flere midler, både direkte og indirekte. De direkte fordelene kommer fra dens evne til å redusere insulinresistens, redusere betennelse og stimulere frigjøring av vekstfaktorer i hjernen. Dette er kjemikalier i hjernen som påvirker hjernecellene sin helse, som igjen fremmer veksten av nye blodkar i hjernen, samt til og med overflod og hjernecellene sin overlevelse.

Hva studiet fra University of British Columbia viser har lenge vært spekulert rundt av mange. Flere studier har nemlig antydet at de delene av hjernen som kontrollerer tenkning og hukommelse, som da er prefrontal cortex og medial temporal cortex, har større volum hos mennesker som trener regelmessig sammenlignet med folk som ikke gjør det. 

Dette er også en prosess som skjer nokså raskt etter man begynner å trene. Dr. Scott McGinnis, som er en nevrolog og instruktør i nevrologi ved Harvard Medical School forteller at mennesker som deltok i en annen studie hvor de skulle trene regelmessig av moderat intensitet over et tidsperspektiv på seks måneder allerede hadde fått en vesentlig økning i volumet av utvalgte hjerneregioner ved studiets slutt.

Kilde: Pressemelding fra Heymedia Partners

Annonse