Kan jeg kople oppvaskmaskinen selv?

4167
Annonse

Flere foretrekker å gjøre så mye som mulig av installasjoner og tilkoblinger i sitt eget hjem, blant annet for å spare utgifter. Men hvor lurt er egentlig dette, og vil det spare deg noe i det lange løp?

Det er mye du kan gjøre selv i hjemmet. Som for eksempel å male, pusse, rense sluk og kople opp ei bordlampe. 

– Når det kommer til installasjon av oppvaskmaskin er det ingen egen lov som krever at dette skal utføres av fagfolk, men det kan være lurt, sier Kristian Owren hos ifi.no. 

Ikke lek med vann!

– Utgangspunktet er at du som forbruker ikke gjør noe selv som har med vanntransport i et hus å gjøre. Ikke minst når det kommer til oppvaskmaskin med tanke på risikoen det kan føre til for lekkasje. Har du ikke røropplegg for oppvaskmaskinen fra før av, må en rørlegger uansett tilkalles for hjelp av installasjon, sier Frank Olsen, administrerende direktør i Rørkjøp.

Kan bli dyrt

Forsikringsselskaper har ulike regler for hva som dekkes ved en eventuell vannskade, og det vil derfor være varierende om du mottar redusert forsikringsoppgjør eller ikke. Dette gjelder spesielt ved en eventuell lekkasje og/eller andre komplikasjoner fra oppvaskmaskinen når arbeidet er gjort uten fagfolk. 

– Det er ikke noe pålegg om at du må bruke rørlegger, men vil du hindre at kjøkkengulvet blir fult av vann er det et par ting du bør tenke på. Les produsentens bruksanvisning nøye. Står det at det må brukes rørlegger til noe, er dette påbudt. Du må skru alt veldig godt fast, dette kommer som en selvfølge, men er viktig å påpeke. Det anbefales også å ta ut maskinen ut hvert til annethvert år for å sjekke at alt enda sitter som det skal, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If.

Lekker som aldri før

Bransjetall fra Finans Norge viser at det bare i fjor var 5984 vannlekkasjer og skader fra vanntilkoblete maskiner. Dette er det høyeste tallet noensinne, og utgjorde skader for over 292 millioner kroner. – Vi har også sett en økning av parkettgulv på kjøkkenet, til motsetning fra eldre kjøkken med linoleum gulv som tålte en trøkk. Parketten begynner bule opp foran oppvaskmaskinen ved lekkasje. Det er klart skadene blir mer kostbare og omfattende, sier Clementz.

Automatisk vannstopp

Vannskader som følge av en lekkasje kan føre til omfattende rehabiliteringsprosjekter, noe som er både tids- og ressurskrevende. For å redusere sjansen for lekkasje vil bruk av rørlegger til montering av oppvaskmaskin alltid være det smarteste valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg anbefaler også at man sørger for vannstopper på kjøkkenet, slik at en eventuell lekkasje fra oppvaskmaskinen vil reduseres og stoppe automatisk, sier Frank Olsen fra Rørkjøp.

kilde: Pressemelding fra ifi.no

Annonse