Hoggormbitt kan være dødelig for hunder. Her er symptomene, og hva du bør gjøre dersom dyret ditt blir bitt.
Nå kommer endelig varmen flere steder i landet. Hoggormen tåler ikke kulde, så derfor ligger de gjerne og varmer seg der du går tur.
– Det er på våren og når varmen kommer det er størst fare for å bli bitt. Hundene våre er ekstra utsatt, så pass godt på når du er ute på tur, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
Hunder er nysgjerrige og de skal snuse på alt. Derfor blir de ofte bitt i snuten og i ansiktet, og de kan også bli bitt flere ganger.
– På vårparten er det også parringstid for hoggorm, så da kan den kan være ilter. Mindre hoggorm føler seg lettere truet, og har tilsynelatende mindre kontroll på giften, sier Petter Bøckmann, zoolog ved Naturhistorisk Museum.
Hvordan vet du om hunden har blitt bitt?
Mange lurer på hvilke symptomer de skal se etter og hva de skal gjøre dersom kjæledyret blir bitt av hoggorm.
– Se etter hevelser på labber og ben, og i ansiktet, og sjekk dyrets almenntilstand. Hoggormbittet kan føre til hevelser uten at dyret blir noe særlig påvirket, eller til at dyret er nær kollaps, forteller Trude Mostue, sjefsveterinær i FirstVet.
Du kan til en viss grad forebygge at hunden blir bitt. Ifølge Bøckman har hoggormen bare lange nok tenner til å komme gjennom huden på en mus.
– Du kan også sette sokker på bikkja om du vet at du skal gå tur et sted det kan være hoggorm. Hold bikkja i bånd, spesielt om du er usikker på området du skal på tur i, sier skadeforebygger Nielsen.
All grunn til å ta hoggormbitt på alvor
Hvor farlig det er for dyret kommer an på hvor mye hoggormen har klart å bite og dyrets generelle helsetilstand. De mest seriøse tilfellene er når hoggormen har bitt i nærheten av blodårer, for eksempel gjennom en labb. Da sprer giften seg fort, og dyret kan bli veldig dårlig.
– Det kan gå riktig ille når et dyr blir bitt av hoggorm. Det kan ende opp med kronisk nyresvikt og i verste fall kan det dø. Men som regel går det bra, forteller Mostue.
Veterinæren forteller at dersom giften kommer inn i blodstrømmen, og hunden eller katten er gammel eller dårlig, må dyret inn til klinikk med en gang for å få motgift og væskebehandling.
Og husk: Mennesker blir også bitt. Det skjer for eksempel med barn som løper barbeint i lyngen på sommeren, eller bærplukkere som stikker hånda ned i lyngen.
Dette må du gjøre om du oppdager et bitt:
- Det aller viktigste er å ta kontakt med veterinær så fort som mulig.
- Hvis du har vært på tur i skogen for eksempel, og har mistanke om at hunden er blitt bitt, må du først se om du finner noen stikksår i huden. Se etter to sår som korrelerer med hoggormtenner.
- Du kan bære hunden hvis du kan, men om hunden er for stor er det viktigste å gå i rolig tempo hjem. Det er for å hindre at giften pumpes raskere rundt i kroppen.
Kilde: Pressemelding fra Fremtind