Steinsprut – Så enkelt fjerner du det

5639
Annonse
Steinsprut er de små steinene som smeller inn i lakken mens du kjører bil og gir små sår i lakken. Ikke bare ser det udelikat ut, men det kan også gi alvorlig skade over tid. I denne artikkelen har Garasjetid.no samlet sine beste råd for å behandle og fjerne steinsprut. Slik fjerner du steinsprut enkelt selv.

Metode nr. 1:

Fjern steinsprut med reperasjonskit for steinsprut

Den første metoden vi skal dekke er å fjerne steinsprut med QUIXX Paint Stone Chip Repair Kit. Med dette settet har du alt du trenger. Settet inneholder engangshansker, bruksanvisning, sandpapir, kloss, nal i gummi, løsmiddel kluter, kluter og lakk. Den er tilgjengelig i flere standard farger, men hvis du har en spesiell farge på bilen din bør du gå til leverandøren å få tak i lakken.

Følg denne fremgangsmåten for å fjerne steinsprut:
Husk å vaske bilen godt før du begynner.

1. Masker og clay

Før man setter i gang med å fjerne steinspruten kan det være en god idé å maskere området du jobber opp mot. Vi bruker CarPro Maskeringstape. Dette er for å se bedre hvor du skal jobbe. Etter dette tar vi en Clay klut fra Turtle og klipper den opp i fire deler. Vi klipper kluten for å få en tynnere flate å jobbe med mot lakken, dermed får vi bedre kontakt mot underlager.

Vi velger å bruke SONAX Xtreme Glass Cleaner som claylube/smøremiddel. Vi bruker glassrens fordi det løser godt opp sevje og innsektsrester som ofte er en del av det som sitter som nupper i lakken. Vi clayer området raskt og sørger for at kluten glir lett, når du kjenner at nuppene er borte går du videre. Bruk rikelig med smøremiddel. Det er viktig at claykluten ikke «lugger» når du jobber.

Tørk over bilen med en ren, tørr mikrofiberklut etter at claying er utført.

2. Har du rust i steinsprut? Gjør dette

Dersom det er antydninger til rust i steinspruten er det viktig å fjerne dette før du legger lakk. Legg en dråpe Turisimo Iron Killer Paste i steinsprutskaden. Dette er en flyverustfjerner som løser opp rust, slik at du enkelt kan tørke det bort med en klut. Turisimo Iron Killer Paste er i gelform, slik at den henger også godt på vertikale flater. Hvis det er mye rust i råret, bør du pusse lett med det medfølgende sanpapiret ført, og legge Turisimo Iron Killer Paste i såret etterpå. Vi lar Iron Killer stå å jobbe i ca. 15 minutter, pass på så det ikke tørker, men la det få nok «arbeidstid». Når det har stått i noen minutter tørker du av med en ren, tørr mikrofiberklut. Dette er en jobb som er perfekt for våre B-vare mikrofiberkluter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Forbered overflaten for bedre lakkheft med Paint prep

For å fjerne alle rester av olje, fett, såper og andre kjemikalier som det kan ligge igjen rester av, renser vi grundig med  Turisimo Paint Prep. Dette gjør at lakken får optimal heft og gir varig beskyttelse. Nå er bilen klar for lakkjobben for å bli kvitt steinsprut.

4. Lakker steinspruten

Gumminalen i settet er etter vår mening litt stor. Vi klipper derfor også denne for å ha bedre kontroll på nalen. 
Rist lakken godt og legg en tynn rand på plastnalen og smør dette utover på kryss og tvers av steinsprutskaden. Pass på at du får dekt godt nede i steinspranget. Tilsett mer på nalen ved behov. Legg i alle retninger slik at du får fylt steinspruten godt.

Lakken skal ikke ligge mer enn et par minutter før du skal vaske den vekk.

5. Vask av lakken med løsemiddel

Ta den andre halvdelen av nalen som du ikke brukte og ta løsemiddel kluten rundt nalen og vask bort lakken du nettopp la på. Da ser du at lakken forsvinner, men ligger fortsatt igjen nede i steinspruten. La lakken herde i 24 timer.

6. 24 timer senere – Påfør polish

Nå kan du se at lakken ligger litt ujevnt utover og dette skal vi fikse ved å påføre polish. Ta en hvit papirduk (som følger med QUIXX-settet) rundt to fingre og legg på en ertestor mengde av den slipende polishen som også følger med settet. Jobb på kryss og tvers av området for å få den «slipende» effekten med litt trykk.

Når du er ferdig tørker du av polishen, dersom den sitter godt i – kan du spraye med litt vann.

Metode nr. 2:

Fjern steinsprut i lakken som en proff

Dersom du har vært flink til å ivareta lakken på bilen din, blir ikke steinsprutskaden som store «roser» slik vi viste i filmen over. Var du klar over at ved å vaske bilen med bilshampo – ikke husholdningssåper – bevarer du smidigheten i lakken, slik at steinsprutskaden bare blir en liten prikk? Husholdninssåper (som f.eks. Zalo) tørker ut lakken, som igjen betyr at det vil flasse av større sår når du fpr steinsprut i lakken.

Når du skal fjerne de små steinsputsårene, er det en annen metode som ofte kan gi like godt resultat som en proff gjør jobben. denne metoden krever litt mer tålmodighet, og du må nok sette av mer tid. Er du nøye kan derimot resultatet bli så og si 100% perfekt.

1. Vask og rens lakken før du fjerner steinsprutskader

På samme måte som vi nevnte over, er det viktig at utganspuktet er så ren lakk som over hodet mulig. Vask derfor bilen grundig, og bruk helst clay for å fjerne mekaniske forurensinger i lakken.

2. Fjern antydninger til rust i steinsprut

Dette trinnet kan være smart å gjøre uansett. Det er ikke alltid du ser om det er antydning til rust eller ikke. «Better safe than sorry» som de sier «over there». 

For å enklere ha oversikt over hvor steinsprangene er, kan det være lurt å markere disse på forhånd med en maskeringstape. Ta deg god tid og finn alle små prikker i lakken. Deretter legger du en liten dråpe flyverustfjerner i gel form, f.eks. Turisimo Iron Killer Paste eller CarPro Iron-X Paste, i steinsprut skaden. La denne få litt tid til å jobbe, men ikke tørke (ca. 5-15 minutter avhengig av temperatur). Tørk bort med Turisimo Paint Prep og en ren mikrofiberklut.

3. Klargjør Loew-Cornell Fine Line Painting Pen

Vi bruker et kunstner verktøy for bedre presisjon. På denne type steinsprut vil en liten pensel rett og slett være for stor. Denne kunstnerpennen lar deg fylle nøyaktig kun i den lille steinsprutskaden. Dermed slipper vi etterbehandling som sliping og polering. Vi fyller lakk kun i det lille «hullet» i lakken etter steinspruten.

Fyll 2-3 dråper lakk i beholderen på Loew-Cornell Fine Line Painting Pen

4. Fyll lakk i sårene i lakken

«Tegn» med pennen nede såret etter steinsprut, og kun ned i såret. Pennen fungerer omtrent som en fyllepenn. Dvs. det kommer litt lakk ut kun når du «tegner» med den.

Fortsett slik over alle sårene etter steinsprut der du har funnet dem. Gjenta 2-3 ganger og deretter et par ganger med klarlakken, slik at du får fylt opp i samme tykkelse du har lakk på bilen.

5. La lakken herde

Lakken bør herde i 24 timer før du tar bilen ut for å kjøre, og helst en ukes tid før du vasker bilen.

Noen tips for å bevare lakken pen lenger

Vi skal ikke ta de åpenbare tipsene som å holde avstand til bilen foran, eller kjør forsiktig på grusete vei. Det er derimot noen enkle grep du kan gjøre, som vil gjøre at lakken er mer bestandig, eller mottakelig er kanskje riktigere å si, for steinsprut.

Som vi nevnte over er hva du vasker bilen med viktig. Husholdningssåper fjerner viktige polymerer og oljer i lakken, slik at den blir sprø. En sprø lakk får mye større skade, enn en lakk som er ivaretatt med riktige såper. Vask derfor utelukkende med bilsjampo.

Dersom du vasker bilen ofte i bilvaskemaskinen, vil du oppnå noe av det samme som nevnt over. Såper i bilvaskemaskiner er ofte svært sterke – for å virke raskt. Ulempen er at også disse tørker ut lakken over tid. Sett av litt tid 3-4 ganger i året hvor du tilfører ny næring enten ved hjelp av en god voks, eller en hurtigvoks. Sistnevnte er egentlig ganske raskt og greit å legge. Du legger de fleste hurtigvokser på markedet, på under 10 minutter.

Kilde: Pressemelding fra Garasjetid.no

Annonse