Ny nedgang i bruk av kredittkort

4897
Annonse

Bruken av kredittkort fortsetter å gå ned. Før påske økte bruken av kredittkort noe i Norge, men tall viser foreløpig at det var en kortvarig trend. Nå faller igjen kredittkortbruken. Samtidig knytter det seg spenning til hvordan utviklingen vil bli de nærmeste månedene, mens Norge trinnvis åpnes opp igjen.

Økonomisk måtehold

Det så tidligere i vår ut som nordmenn igjen hadde fått tillit til økonomien og begynt å handle igjen. Imidlertid viser nye tall at nordmenn fortsatt viser økonomisk måtehold. I april gikk kredittkortbruken igjen ned.

Fortsatt preget av korona-situasjonen

Ifølge Gjeldsregisteret er det ingen tvil om at deler av norsk økonomi fortsatt er preget av korona-situasjonen. De skriver at de så en tendens til økt forbruk før påske, men at det igjen har endret seg.

De mener at norske forbrukere er forsiktige med å ta opp forbruksgjeld på grunn av den uforutsigbare tiden vi lever i.

Ny rekordlav forbruksgjeld

Den nye nedgangen i bruk av kredittkort bidrar til at den samlede usikrede gjelden i Norge nå er lavere enn noen gang. Den er 8,4 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Samlet forbruksgjeld falt med 0,5 mrd i april, og er nå på rekordlavt nivå med 152,7 mrd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bortsett fra en kort periode på sommeren så falt forbruksgjelden gjennom hele 2020.

Økt handel til sommeren

Norge er nå inne i en gradvis gjenåpning av landet etter en lang periode med nedstenging. I Oslo fikk butikker og kjøpesentre denne uken lov til å åpne dørene igjen, etter å ha vært stengt i om lag et halvt år.

Det er derfor grunn til å tro at trenden vil komme til å snu de nærmeste månedene, ifølge Gjeldsregisteret. De ser på kredittkortbruken som et barometer i økonomien, men påpeker samtidig at det er viktig at en økning i handelen skjer i takt med betjeningsevnen, for å unngå gjeldsproblemer.

Korona-pandemiens effekt på økonomien

Gjeldsregisteret har også tidligere publisert tall som har vist nedgang i handelen i Norge gjennom korona-tiden. Også tall innhentet av SSB viser at pandemien har hatt stor effekt på norsk økonomi.

En beregning SSB gjorde for korona-kommisjonen viser at BNP ble 145 milliarder kroner for Fastlands-Norge i 2020. Det er 4,7 prosent lavere enn det som var ventet før korona-pandemien kom til landet.

Fortsatt smart med kredittkort

Kredittkort har vært relativ mye brukt også gjennom korona-pandemien, selv om det har vært en nedgang. Det er fordi kredittkort er anbefalt som en trygg betalingsmåte på internett. Med stengte butikker har mange nettbutikker opplevd en stor økning i sin omsetning.

Netthandelen økte i 2020 med hele 36,4 prosent. I desember alene var den 44,9 prosent høyere enn i desember 2019. Det gjenstår å se hvor varig den endringen vil komme til å være.

Når landet nå åpner opp for mer handel også i nærbutikker og ikke bare over nett, er fortsatt kredittkort en smart betalingsmåte.

Det er trygt, og betaler du regningen din i tide er det også gratis. Du kan lese mange tips om hvordan du kan nyte godt av ulike bonusordninger og forsikringer i kredittkort på nettsiden Kredittkort Info. Der finner du også en oversikt over noen av de beste kortene som tilbys i Norge.

Kilde: Pressemelding fra Leading Web Solutions

Annonse