Er du litt lei av pølse på termos og pinnebrød på bål? Da er du moden for å ta neste skritt innen turmat. Her er oppskrift og fremgangsmåte på to enkle middager og desserter.
Naturen er alltid åpen og alle vet at mat smaker best ute. Så hvorfor ikke ta med fredagstacoen eller lørdagskosen ut? Det er faktisk enklere enn du tror. Alt du trenger er et bål, gode ingredienser, klær etter vær og godt selskap.
Se tips til hvordan du bygger et bra matbål nederst i saken.
Disse enkle rettene skaper garantert god stemning rundt bålet. Bon tur-appétit!
Tacotortilla
Du trenger:
- Kjøttdeig
- Tacokrydder
- Salsa
- Ost
- Mais
- Agurk
- Store tortillalefser
- Stekepanne
- Tallerken
Slik går du frem:
- Stek kjøttdeigen og tilsett tacokrydderet.
- Legg tortillalefse på en tallerken og lag ett kutt fra midten og ut.
- Tortillalefsen din er nå i fire sammenhengende deler – fyll opp hver del med ønsket innhold.
- Start fra kuttet og brett over hverandre til du sitter igjen med en trekant.
Stek begge sider i stekepannen over bål til osten inni har smeltet
Tips: Du kan knuse litt tortillachips over for å få litt crunch.
Laks i folie
Du trenger:
- Laks
- Grønnsaker (Blomkål, gulerøtter, paprika og potet)
- Krydder
- Smør
- Aluminiumsfolie
Så enkelt gjør du dette:
- Rull ut aluminiumsfolie og brett opp kantene.
- Fyll opp «pakken» med laks, grønnsaker og litt smør.
- Krydre fisken med sitronpepper, og grønnsakene med timian, salt og pepper.
- Brett sammen pakken din og legg den rundt bålet.
La den steke i 20 minutter i varmen fra bålet.
Brownie stekt i appelsin
En enkel dessert – med mye smak!
Dette gjør du hjemme:
Lag en brownierøre og hell den over i en pose slik at du lett kan fylle i appelsinen når du er på tur. Viktig at røren ikke er for bløt, bruk gjerne litt mindre væske i oppskriften. Posen bør være litt tykk slik at det ikke går lett hull i den underveis. Putt den gjerne i en boks med lokk under transport.
Tips: Du kan fint bruke Toro brownie – kjapt, enkelt og smaker kjempegodt.
Dette gjør du på tur:
- Fyr opp bålet og la det brenne litt først
- Grav ut innholdet fra den største delen av appelsinen. Men ikke grav til det hvite, lad det være igjen litt appelsinkjøtt. Det hvite setter beisk smak.
- Fyll 3/4 av appelsinen med brownierøre. Den vil heve litt under steking så viktig at det ikke er fullt.
- Legg på toppen som du skar av og pakk hele appelsinen inn i aluminiumsfolie. (Bruk den blanke siden innover)
- Stek appelsinen på varme glør eller utkanten av bålet. Legg gjerne på mer ved nå. La den steke i 20-30 minutter.
Kanelboller
Du trenger:
- En halvferdig pizzabunn fra butikken
- Smør
- Kanel
- Sukker
Veien videre er utrolig enkel! Rull ut pizzabunnen på flatt underlag og smør på mykt smør. Dryss over godt med sukker og kanel og rull sammen. Deretter finner du frem en kniv og kutter små kanelboller av pølsen. Disse stekes til gylden farge på begge sider i en panne over bålet.
(Husk smør til steking)
TIPS!
Slik bygger du et bra bål for matlaging:
Finn et flatt underlag og legg noen steiner i en ring for å hindre spredning. Begynn med to store kubber i cirka lik høyde nederst, bygg så opp med to nye kubber som du legger motsatt vei. Bruk tennposer eller tørkvist til å fyre opp fra toppen. Avslutt med å legge 3 kubber øverst over flammene. Bålet vil nå brenne nedover og tar dermed lenger tid å brenne ut samtidig som du har flate kubber å sette stekepannen og kjelen på.
Kilde: Bergans