650 000 røykvarslere i Norge bør skiftes ut på grunn av brannfare

4804
Annonse

650 000 røykvarslere i Norge bør skiftes ut. Grunn: En designsvakhet gjør at røykvarslerbatteriet kan settes inn feil, kortslutte og utvikle sterk varme og røyk.

Slik bør røykvarsleren din se ut. Mangler røykvarsleren din en slik batteripute? Da bør den skiftes ut. (Illustrasjonsfoto: If)

Har røykvarsleren din 9 volts batteri, men mangler batteripute som hjelper deg å sette batteriet riktig vei? Da bør du skaffe en ny varsler, mener myndighetene og forsikringsselskapet If.

De siste årene har det vært flere tilfeller hvor røykvarslere har blitt svært varme og kortsluttet. Flere ganger har det kommet røyk. Noen varslere har endt opp som forkullede rester med svarte svimerker i taket.

Før jul gikk Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Direktoratet for byggkvalitet derfor sammen ut og advarte om svakheten i mange røykvarslere. 

Solgt i ulike kjeder og på nettet

– Røykvarslere skal varsle oss om brann, og gi oss nok tid til å komme oss i sikkerhet. De skal i hvert fall ikke være en mulig årsak til brann, og vi må være sikre på at de virker og kan varsle oss, sier branningeniør Anders Rørvik Ellingbø i forsikringsselskapet If.

– Dessverre ser vi at den typen røykvarslere som bruker 9 volts batteri, men som ikke har batteripute, kan kortslutte. Det er flere rapporter om at det har utviklet seg sterk varme og røyk når batteriet er satt inn feil vei. Noen varslere har blitt forkullet. Sjekk røykvarsleren din i dag, og se om den har batteripute. Hvis ikke, bør du bytte den ut, oppfordrer Ellingbø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Røykvarsleren til venstre er av en type hvor du kan sette batteriet rett inn. Da kan det plasseres feil, kortslutte og utvikle varme. Røykvarsleren til høyre har batteripute, som gjør at det er umulig å sette batteriet feil. (Illustrasjonsfoto: If)

Røykvarslerne er blitt solgt under ulike merkenavn i butikkjeder og på nettet.

240 000 kunder med boligforsikring i If får i disse dager en e-post med informasjon om hvordan de kan sjekke om de har svakheten i røykvarslere i hjemmet sitt.

If har selv aldri solgt denne type varslere, men ønsker å hjelpe kundene som har kjøpt andre steder. Som en service og et sikkerhetstiltak for sine kunder, har If derfor besluttet å tilby bytte av opptil fire røykvarslere kostnadsfritt til alle som har boligforsikring i If. Dette gjelder dem som finner ut at de har røykvarslere uten batteripute i boligen.

Viktig at røykvarsleren virker

– Vi i If deler bekymringen til myndighetene for røykvarslere som mangler batteripute. Røykvarslere skal jo forhindre branntragedier, ikke bidra til dem, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– Vår største bekymring er at det kan være røykvarslere der ute om ikke virker som de skal, fordi batteriet er satt inn feil vei. Det kan få alvorlige konsekvenser hvis en brann skulle begynne om natten når alle i huset sover, sier Clementz.

Dette må du se etter

  • 9 volts batteri er det firkantede batteriet med to poler på toppen som folk flest forbinder med røykvarslerbatterier. Det er røykvarslere som bruker 9 volts batteri du må sjekke.
  • Batteripute er den lille delen med ledninger som du løfter forsiktig ut av røykvarsleren for å koble batteriet til. Den ser nesten ut som den har to øyne: Dette er polene batteriet festes i, og innretningen er slik konstruert at det er umulig å sette batteriet feil. Har røykvarsleren batteripute, trenger du ikke bytte.
Slik ser tilkoblingspolene ut på en røykvarsler uten batteripute. Det er lett å sette batteriet feil. (Illustrasjonsfoto: If)

Selv om det er tillatt å selge røykvarslere uten batteripute, anbefaler myndighetene at du skifter ut alle røykvarslere uten batteripute. Dette gjelder ikke røykvarslere som er levert og montert av alarmselskaper eller røykvarslere som benytter andre typer batterier enn 9 volt.

Kilde: Pressemelding fra If

Annonse