TikTok-trend sender Stord-band til topplister over hele verden

3506
Annonse

En ny viraltrend herjer det sosiale nettverket TikTok om dagen. I appen kan brukerne dele korte videoer og nå er det sjantier og sjømannsviser som preger lydbildet til mange millioner brukere. Dette har gjort at Stord-bandet, Storm Weather Shanty Choir, opplever et enormt oppsving. De siste dagene har sjantibandet seksdoblet antall månedlige lyttere på Spotify og entret Spotify sine virallister i både Canada, USA og England. Trenden har fått stor oppmerksomhet over hele verden og medier som NY Times, The Guardian og Huffington Post har alle skrevet om den nye bevegelsen.

Den tidligere seilskutesjømannen Haakon Steinar Vatle startet bandet etter inspirasjon fra seilskipet Statsraad Lehmkuhl hvor han jobbet på dekk over flere år. Da han kom tilbake til Stord samlet han vennegjengen og dannet rockekoret Storm Weather Shanty Choir. Den dag i dag består bandet av den samme gjengen. 

I 2020 feiret vennegjengen i Storm Weather Shanty Choir tjueårsjubileum, og brukte året på å spille inn sin syvende plate som har fått navnet «Nine Rows of Teeth». Albumet består av en samling rå og energiske tolkninger av 150 år gamle sjantier og sjømannssanger.

I fjor ble de seks tidligere albumene streamet nærmere fire millioner ganger i over 90 land. Siden 2010 har gjengen vært på en rekke landsdekkende Norgesturneer, i tillegg til at de har turnert i USA, Japan, Danmark, Sverige, Sveits, Nederland, Tyskland, England og Skottland. Bandet er kjent for sine heftige og inkluderende konserter. 

Musikalsk favner de bredt og har blitt kjent som et fargerikt innslag i både folkemusikk- og rockemiljøet. De har spilt på festivaler som Folkelarm og by:Larm og har i en årrekke vært gjengangere på klubber som Skuret, Det Akademiske Kvarter, Herr Nilsen og Riksscenen.

Annonse