Rykker ut til 25 000 medlemmer med flate batterier og startvansker hver år

3174
Annonse

Hvert år rykker NAFs bilbergere ut til 25 000 medlemmer med flate batterier og startvansker. Dette kan du enkelt unngå ved å vedlikeholdslade batteriet. – Dette er viktig også på nyere biler. Moderne biler har så mye elektronikk at det er ekstra viktig med et toppladet batteri, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Jo kaldere det er dess flere får startvansker på grunn av et dårlig ladet batteri.

– Dette er den klart største årsaken til at vi må rykke ut, sier Sødal. – Og det er ikke bare gamle biler vi rykker ut for å få i gang igjen, fortsetter han.

Teknologien i bilene er i stadig endring. En moderne bil er proppet med elektronikk, styringsenheter, elektroniske støttesystemer og sensorer. Dette krever strøm og batteriet brukes også når bilen står stille. I tillegg er det tyngre for batteriet å starte en kald motor om vinteren. Derfor er det en god idé å lade opp batteriet så du kommer deg vel frem i vinter.

– Fyll på strøm så unngår du startvansker midt i hverdagsstresset, rådgir Sødal. – Og dette gjelder for alle biler. Også elbiler har et startbatteri som trenger å få litt påfyll, fortsetter han.

Det er lurt å alltid ha fulladet batteri. Batteriet har lettere for å tømmes for strøm når det ikke er toppladet. Når kuldegradene er mange eller når fokksnøen kommer seg inn i motorrommet og legger seg over batteriet, kan batteriet tømmes. En vedlikeholdslader er ikke kostbar, og den er enkel å bruke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Følg instruksjonene til laderen og sjekk i bilens instruksjonsbok før du kobler laderen til bilens batteri. En natt med lading, og batteriet er godt som gull igjen, sier Nils Sødal. – Det kan lønne seg å lade batteriet jevnlig gjennom vinteren for å unngå startproblemer, fortsetter han.

Dårlig avslutning på hytteturen

Mange nordmenn er hyttefolk. Når bilen står parkert ute på fjellet i noen dager, er det ekstra viktig at batteriet er i toppform så man får start på bilen når man skal hjem.

– Det kan være lenge å vente på bilberging når man er i fjellheimen. Lad opp batteriet før hytteturen, så slipper du det, avslutter Nils Sødal.

Kilde: NAF

Annonse