Mye av julematen går i søpla

3069
Annonse

Mye av restene fra julemiddagen går i søpla. Det viser en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av MatPrat. Unge kaster mest, og grunnen er hovedsakelig at de lager for mye mat.

Unge forbrukere kaster mest

Blant nordmenn i aldersgruppen 18-29 år oppgir hele 41 % at de tror at de kommer til å kaste mer mat i jula enn ellers i året. Bare 17 % i aldergruppen 50-59 sier det samme.

Lager for mye mat

Grunnen til at mange kaster mat i jula, er først og fremst at man lager for mye mat, det oppgir 59 %. Her er det mye å hente på å beregne porsjonene bedre, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.

– Når du skal kjøpe inn julematen, såberegner du 300 gram ribbe eller 400 gram pinnekjøtt per person. Men skal du servere pølser eller medisterkaker i tillegg, kan du regne med litt mindre kjøtt. Jo flere retter du har, desto mindre kan du beregne av hver rett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan oppbevares ute

22 % av de spurte forteller at oppbevaring av matrestene er et problem, mens 19 % kaster mat fordi den har stått ute for lenge. Dette er det imidlertid mange gode løsninger på:

– Rester av julemat inneholder ofte mye fett, og derfor er det viktig å sette restene kaldt. Men maten blir ikke automatisk dårlig av å stå ute en lang middag, mener Maske.

– Vent med oppvasken, og sett matrestene kaldt først. Har du ikke plass i kjøleskapet, så kan du sette maten ut og dekke den godt til, det er det kaldt nok til de fleste steder nå i desember. Vinduskarmen i et kaldt soverom kan også brukes, oppfordrer Maske.

Vær kreativ med restene

Er du i tvil om maten er god dagen etter, så bruk sansene og lukt og smak på maten. Det er nemlig så utrolig mye godt du kan lage av julerestene:

– Jeg lager ofte litt ekstra med vilje, sånn at jeg kan lage noe annet godt med restene i romjula, forteller Maske og foreslår:

– Jazz opp ribberestene med asiatiske smaker, tenk litt utradisjonelt. Taco med ribberester, sandwhich eller pinnekjøtt i vaffel med en deilig barbequesaus kan få restematen til å nå nye høyder i romjula!

Kilde: Pressemelding fra MatPrat

Annonse