Nordmenn er mer bekymret for høyt stressnivå og dårlig stemning enn at det skal begynne å brenne i julen.
Det viser en undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
– Dette så vi tegn til også i fjor. Nordmenn mer bekymret for stress og dårlig stemning enn brann i jula. Desember er en av månedene hvor vi registrerer flest branner i norske hjem, og de er ofte store og alvorlige, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.
Nær 6 av 10 oppgir at de ikke er bekymret for noe som helst, av store og små uhell i julen. Vel 1 av 10, som i denne undersøkelsen tilsvarer om lag 480.000 nordmenn, er mest bekymret for et generelt høyt stressnivå i jula. 8 prosent, eller nær 350.000 nordmenn, oppgir at de er bekymret for at det blir dårlig stemning.
Dette må du passe ekstra på
– Det er nettopp høyt stressnivå som kan føre til brann. Vi glemmer å slukke stearinlys eller at vi har noe i ovnen eller kjeler som koker på kjøkkenet, sier Nielsen.
Kun 3 prosent, som tilsvarer om lag 110.000 nordmenn, er bekymret for at julematen blir ødelagt. Like mange er bekymret for at de kommer til å glemme å slukke stearinlys.
– Jeg anbefaler alle å passe på spesielt tre ting i tiden vi nå går inn i: Riktig fyring i peisen, ro og kontroll over det som skjer på kjøkkenet og sikker bruk av stearinlys. Statistikken vår viser at det er tre ganger så stor risiko for brann som starter med stearinlys i desember enn i resten av året, sier skadeforebyggeren.
Kun drøye 2 prosent, tilsvarende om lag 67.000 nordmenn, oppgir at de er redd for brann i forbindelse med matlaging på komfyren eller pipebrann. Så og si ingen er bekymret for overbelastning av strømanlegget. Kun 15.000 nordmenn oppgir dette.
1 million har opplevd at det har tatt fyr i hjemmet
Nesten 1 million nordmenn oppgir at de har opplevd at noe har tatt fyr i hjemmet sitt.
- 8 prosent, som i denne undersøkelsen tilsvarer over 343.000 nordmenn, oppgir at stearinlys er kilden til at det har begynt å brenne.
- 7 prosent, tilvarende vel 290.00 nordmenn, oppgir at det har tatt fyr i forbindelse med matlaging på komfyren.
- 5 prosent, tilsvarende drøye 220.000 nordmenn, oppgir at det har tatt fyr i elektriske apparater som ladere eller lignende.
- 6 prosent, tilsvarende litt over 233.000 nordmenn, oppgir annet som årsak.
Unngå pipebrann
Nær 1 av 4 respondenter, med pipe i huset, oppgir at de ikke vet eller husker sist feieren var på besøk. Nesten 2 av 10 oppgir at feieren har vært innom siste to år, mens vel 1 av 10 oppgir at det er mer enn 2 år siden feieren var på besøk.
– Er du usikker på når feieren var hos deg sist, kan du kontakte det lokale brann- og redningsvesenet. Fyrer du mye, bør du få feieren på besøk ofte. Skal du fyre i peisen, bør du bruke tørr ved og det er lurt å bruke tennbriketter og tilstrekkelig med trekk, i alle fall i starten. Da bidrar du til å forebygge pipebrann, sier Nielsen.
Tips for god brannsikkerhet i julen
- Sørg for røykvarsler og slukkeutstyr
Alle må bytte batteri og teste røykvarsleren jevnlig og minst én gang i året. Det er krav om minst én røykvarsler per etasje.
Slukkeutstyret skal være i orden og lett tilgjengelig. Overnattingsgjester bør få vite hvor sikkerhetsutstyret er plassert. Det anbefales å ha brannslukkingsapparat på soverommet. Da kan du sikre deg fri passasje ut av et brennende hus. På tradisjonelle apparater skal nålen stå på grønt, og det skader ikke å snu apparatet opp-ned en gang for mye. - Pass på peisen
Skal du fyre i peisen bør du bruke tørr ved. Det kan være lurt å anskaffe tennbriketter og bruk tilstrekkelig med trekk, spesielt i starten. Ikke benytt tennvæske. Da bidrar du til å forebygge pipebrann. Er du usikker på når feieren var hos deg sist, kan du kontakte ditt lokale brann- og redningsvesen. - Vær varsom med levende lys
Levende lys bør bare brukes under oppsyn. Farmors lysmansjetter bør unngås og bruk lysestaker slik at stearinlyset ikke velter. Vær også oppmerksom på husdyrene. En katt på bordet kan raskt forårsake brann. - Ha rømningsveiene klare
Hold brannøvelse for barna. Avtal møteplass utenfor huset. Sikre også at du har brannstige eller branntau, hvis det er langt ned til bakken. Informer besøkende overnattingsgjester om hvor de skal komme seg ut av boligen. - Følg med på matlagingen
Ikke gå fra komfyren, selv ikke for en kort stund. Du bør også sette deg inn i hvordan du skal slukke fett- og smultbranner. Vær forsiktig med å kombinere alkohol og matlaging. Brannvesenet rykker veldig ofte ut til folk som har sovnet fra mat. Ha slukkeskum tilgjengelig på kjøkkenet. - Kontroller sikringsskapet
Har du skrusikringer må du gå over for å stramme til sikringene når det brukes mye strøm. Sjekk at sikringene ikke er uvanlig varme. Etter at du har kontrollert, må du huske å lukke sikringsskapet. Dette for at en eventuell brann skal begrenses til skapet lengst mulig. - Skru av om natten
Det er stor brannfare forbundet med å lade mobil og nettbrett om natten. Bruk også originale ladere. Bruk heller ikke oppvask- og vaskemaskiner om natten.
Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Fremtind Forsikring, med 1061 respondenter mellom 18 og 87 år i perioden 5. til 16. november.
Kilde: Pressemelding fra Fremtind