De fleste branner i norske hjem starter på kjøkkenet. Det siste året har nesten 2000 oppstått på komfyren.
– Mange av disse kunne vært unngått, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.
Statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det har vært 1969 branner eller branntilløp på eller i komfyren de siste 12 månedene.
Kjøkkenet er det farligste rommet
I en ny undersøkelse fra Norstat og Frende sier 1 av 3 nordmenn at de har glemt mat på kokeplaten.
– Det er urovekkende. Så sløve kan vi ikke være. Kjøkkenet er det klart mest brannfarlige rommet vi har hjemme, og det er på komfyren de fleste starter, sier Øren i Frende.
– Mange branntilløp på komfyren er selvforskyldte, tørrkoking kaller vi det, sier han.
På andreplass over årsaker til brann kommer elektrisk utstyr med 1379 tilfeller siste 12 måneder.
Så mange har dødd i brann i år
41 personer har omkommet i brann i Norge i år (per 2. november), 25 menn og 16 kvinner.
– Statistikken viser at over 80 prosent av alle dødsulykker i brann skjer i boligbranner, sier brannekspert Øren.
Livreddende julegave
I et år der nordmenn har brukt rekordmye på oppussing har Øystein Øren julegavetipsene klare.
– Alle har bruk for komfyrvakt på kjøkkenet. Da hindrer du branner på komfyren fordi den automatisk slår seg av ved overoppheting. Det er et godt julegavetips til deg selv, til studenten som bor på hybel eller til en eldre slektning, sier Øystein Øren.
Et annet godt tips er å skifte batteri i alle røykvarslerne hjemme hos deg.
– Og hjelp de eldre som ikke har så lett for å klatre opp i stigen og skifte selv, sier Øystein Øren.
Gode tips for brannsikker matlaging i jula
- Ikke forlat julematen på komfyren. Hold deg i nærheten når komfyren er på.
- Ha lokk lett tilgjengelig – da kan du enklere kvele brann i gryter og panner. Friterer du mat? Ikke bruk vann til å slukke eventuell brann! Det er lokk som gjelder.
- Når sjekket du filteret i kjøkkenviften sist? Julematen er full av fett. Et skittent filter tar raskere fyr og gir bedre grobunn for flammer til å spre seg.
- Ikke bland matlaging med mengder alkohol. De fleste branner starter på komfyren.
- Installer gjerne komfyrvakt. Den gjør at strømmen kuttes automatisk hvis det oppstår en brannfarlig situasjon på komfyren.
Kilde: Pressemelding fra Frende