Her er sannheten om det nordmenn kaster i toalettet

1739
Annonse

19. november er Verdens toalettdag, og mange steder i verden har befolkningen fortsatt ikke tilgang på grunnleggende toalettfasiliteter. Her i Norge er det noe helt annet vi ikke har. Mange av oss mangler dovett!

Hold Norge Rent og LOOP fikk snoke i renseanlegget til VEAS for å samle søppel til kampanjen. Foto: Aina Hole

– Vi finner noe vi kan spore tilbake til badet hver gang vi rydder langs vann, sier Ingrid Zimmermann i Hold Norge Rent. Bomullspinner, våtservietter, linseetui, kondomer, sneip og snus er noen av gjenstandene som ofte trekkes ned i do. Dette er forsøpling av havet og naturen som mange ikke er klar over.

Dessverre viser 2019-statistikken at toalettet er en vesentlig kilde til marin forsøpling i Norge. 

TALL FRA RYDDERRAPPORTEN (ÅRET 2019)

  • Bomullspinner: 29.228
  • Sigarettsneiper og snus: 30.124

Årets ryddeaksjoner og kampanjer er i ferd med å avsluttes, men kampen mot forsøpling er ikke over av den grunn. Det å vise dovett er en helårskampanje som enkelt kan gjøres hjemmefra og helt i tråd med alt av gjeldende smittevern.

Hold Norge Rent og LOOP fikk snoke i renseanlegget til VEAS for å samle søppel til kampanjen. Foto: Aina Hole

Mange vet ikke at det havner i havet

– Vi opplever at mange er bekymret for forsøpling i havet uten å innse sitt eget bidrag til problemet. Havner det i do, kan det havne i havet. Det tror jeg de færreste er klar over når de kaster noe i toalettet, sier Ingrid.  

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at avløpsvannet blir fraktet bort og renset før det slippes ut i naturen, fanges ikke alle gjenstander opp i renseanleggene. Ved ekstremvær oppstår også det som heter overvann, som fører avløpsvann ubehandlet ut av anleggene. 

Ha en søppelkasse på badet!

– Noen søppeltyper kan dessverre virke litt mer skambelastet enn andre, sukker Ingrid. – Vi tror vel kanskje at noen heller vil trekke søppelet ned i do, enn å ta sjansen på å smugle det inn til søppelkassa under kjøkkenbenken. Men alle har en kropp, og det er ingen skam å gjøre det som er bra for miljøet.

Tipset til Ingrid er derfor å sette en søppelkasse på badet. 

Løsningen er rett og slett – ha en søppelkasse stående på badet! Foto: Merethe Hommelsgård

Heller ikke hår og nedbrytbare våtservietter skal trekkes ned i do  

Som en tommelfingerregel skal det ikke do – med mindre det har vært innom fordøyelsessystemet, eller er dopapir. 

– Våtservietter har blitt et mareritt. De har blitt et dyrt problem for mange avløpsanlegg rundt omkring i landet. Også ting som kan brytes ned, som hår, forverrer renseprosessen og gjør at andre gjenstander slipper gjennom til fjord og vann, fortsetter Ingrid.

Hold Norge Rent og LOOP fikk i 2019 midler av Handelens Miljøfond til å lage kampanjen Æsj!

Mer informasjon om kampanjen finner du på dovett.no

Annonse