Kan tran forebygge korona?

1961
Annonse

Denne høsten starter Oslo universitetssykehus et forskningsprosjekt som skal undersøke om tran virker forebyggende på koronavirus. Bakgrunnen er basert på funn gjort i den store Koronastudien som ble startet opp i vår.

– Vi ser tegn til at tranbrukere har redusert risiko for å bli smittet av koronavirus, og redusert risiko for et alvorlig sykdomsforløp dersom man skulle bli smittet. Dataene våre kan ikke si om dette skyldes noe med livsstilen til de som tar tran eller om det er tranen i seg selv. Dette ønsker vi nå å undersøke, sier Arne Søraas, lege og forsker ved Avdeling for mikrobiologi ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Transtudien vil inkludere minst 70.000 deltakere – noe som vil gjøre den til en av de største kliniske studiene som noensinne er gjennomført i Norge. Studien vil være stor også i internasjonal sammenheng.

I studien vil deltakerne fordeles i to grupper ut ifra loddtrekning. Den ene halvparten av deltakerne vil daglig ta tran mens den andre halvparten får et placebo-produkt (maisolje). Deltakerne får ikke vite hvilken gruppe de tilhører. De vil få tran eller maisolje tilsendt i posten. Rekruttering av deltakere pågår nå.

– Jeg håper mange vil se på dette som en mulighet til å være med på den store dugnaden for å bekjempe korona. Resultatene kan gi oss verdifull innsikt i hvordan vi kan forebygge å bli smittet av korona og andre virussykdommer som sesonginfluensa og forkjølelse, sier Søraas.

I forskningsprosjektet vil det bli brukt Möller’s Tran. Studien er delfinansiert av Orkla som eier Möller’s. Orkla har ingen annen rolle i gjennomføringen av studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ble kontaktet av Oslo universitetssykehus, og så på dette om en mulighet til å bidra i kampen mot pandemien og samtidig få ny innsikt i de positive effektene ved å ta tran. Tran inneholder både vitamin D og omega-3 fettsyrer, sier Gunnhild Aarstad, som er leder for forskning, utvikling og innovasjon i Orkla Helse.

Se påmeldingsside for Transtudien her: https://transtudien.no

Kan tran forebygge korona?

  • Transtudien springer ut av den store Koronastudien i regi av Oslo universitetssykehus.
  • Observasjoner fra Koronastudien indikerer at personer som tok tran hadde redusert risiko for å få koronasykdom.Foreløpige observasjoner fraKoronastudien indikerer også at tran kan forebygge et alvorlig sykdomsforløp dersom man blir smittet. Koronastudien kan ikke si om sammenhengen skyldes at de som tar tran lever spesielt sunt og beskytter seg mot viruset eller om det er tran i seg selv som har en beskyttende effekt.
  • Transtudien vil starte i november og pågå til april 2021 og vil avdekke hvilken effekt tran har for å forebygge koronasykdom og andre virussykdommer som sesonginfluensa og vanlig forkjølelse.
  • Transtudien vil rekruttere deltakere både fra Koronastudien og helt nye deltakere.
  • I Transtudien vil halvparten av de 70.000 deltakerne daglig ta tran mens den andre halvparten får et placebo-produkt. Deltakerne får ikke vite hvilken gruppe de tilhører.
  • Personer som deltar i studien kan ikke ha tatt tran, omega-3/fiskeolje kapsler, D-vitaminer eller multivitaminer regelmessig det siste året.
  • Tran har et naturlig innhold av vitamin D og omega-3-fettsyrene DHA og EPA.
  • Transtudien er delfinansiert av Orkla Helse, som eier Möller’s Tran som brukes i forskningsprosjektet.

Apotek Arbeidsmiljøloven Arbeidstilsynet BIL Bolig Brann Bygg Byggebransjen Byggenæringen Corona Covid-19 Elbil Ferie Forbruker Forsikring Haugalandet Haugesund Helse Jul Karmøy Karmøy Kommune Konkurs Korona Mat Miljø Miljøansvar Mobil Motor Musikk NAF Netthandel Norge Norgesferie Næringsliv samsung Statens Vegvesen teknologi Telia Tilbaketrekkinger Trafikksikkerhet Tv TV2 Tysvær Vindafjord Økonomi

Annonse