11 personer mistet livet i oktober

1245
Annonse

I oktober mistet tre kvinner og åtte menn livet i trafikken, totalt har 13 kvinner og 68 menn omkommet i trafikken så langt i år. Fem av de omkomne var bilførere, tre var fotgjengere, to bilpassasjerer og en motorsyklist. To personer mistet livet i Viken, Trøndelag og Møre og Romsdal, mens en har mistet livet i Oslo, Vestfold og Telemark, Innlandet, Vestland og Troms og Finnmark. I år har det vært en nedgang i antall drepte bilførere og bilpassasjerer, mens det blant motorsyklister har vært en økning på 25 prosent.

– Sikrere biler er en av årsakene til den generelle nedgangen over tid, men motorsyklistene har ikke hatt den samme positive utviklingen, dessverre. Det er langt mindre sikkerhetsutstyr på en motorsykkel enn i en bil, men det er viktig at man bruker hjelmen riktig, er godt kledd og ikke minst tilpasser farten før og i sving, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

Mørkere, kaldere og våtere

Høsten og mørkere tider fører ofte til flere alvorlige ulykker på veiene. Trygg Trafikk ber alle trafikanter om å være bevisste på at vi nå møter mer krevende forhold i trafikken.

– Nå går vi en tid i møte hvor det blir glattere, mørkere og våtere. Dette har negativ effekt på bremselengde og hvor tidlig vi oppdager farligere situasjoner. Her er nøkkelen først og fremst fart. Holder du farta nede, og er ekstra oppmerksom, er det langt mer sannsynlig at du unngår de farlige situasjonene, sier Johansen.

Riktig beltebruk er avgjørende

Sikkerhetsutstyr har stor betydning for konsekvensen når en ulykke først har skjedd og ved riktig bruk kan det redusere skadeomfanget betydelig. Det er viktig å sjekke at dekk og bremser er gode. Det å bruke bilbeltet riktig kan være forskjellen på liv og død.

– Kravet om bruk av sikkerhetsbelte revolusjonerte sikkerheten for bilister, og må selvfølgelig alltid benyttes. Nordmenn er blitt flinkere til å bruke bilbeltet, men fortsatt er det for mange som bruker bilbelte feil ved at det ligger på magen, over armen og ligger for løst. Er du en myk trafikant, er det lurt å bruke refleks og annet fargerikt tøy slik at du gjør deg synlig for andre trafikanter, avslutter Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilde: Pressemelding fra Trygg Trafikk

Annonse