Blå Kors står bak en ny dokumentarserie om gaming, som går rett i kjernen av problemstillinger foreldre strever med knyttet til barnas dataspilling
Hvordan bli en klokere gamingforelder?
Regissør, programleder og gamerpappa Egil Pedersen legger ut på en reise til ulike spillmiljøer. Der kikker han nærmere på begreper som avhengighet, grensesetting, tidsbruk og grådighet. Uventede løsninger og ferske tanker dukker opp. Når han målet om å bli en klokere gamingfar?
Foreldreparadokset
Gamingserien overlapper problemstilinger i ny undersøkelse:
Ifølge en undersøkelse fra Blå Kors (2020) blant foreldre rapporterer omtrent 50 % at de bekymrer seg over barnas dataspilling. De fremste bekymringene er tidsbruk knyttet til spillingen, bekymring for at barnet ikke er sosialt nok og frykt for at barnet skal bli avhengig av å spille.
Samtidig svarer 50 % av foreldre i samme undersøkelse at de ikke er interessert i barnas dataspilling. Et paradoks?
Økt innsikt
Å sette seg inn i barnas gamingverden kan virke både uoversiktlig, tidkrevende og kanskje også – kjedelig. Med denne serien om gaming ønsker Blåkors å gi foreldre som famler en snarvei til økt innsikt.
Serien i fire deler tar utgangspunkt i følgende tematikk:
– Avhengighet – Erling Dong forteller sin historie om dataspillavhengighet og hvordan han kom seg ut av depresjon. Men er det lurt å stemple en som gamer for mye, som avhengig? Er riktig medisin å legge restriksjoner på spillingen?
– Grensesetting – programlederen besøker en gamer-familie på Østlandet, hvor «grensesetting» og «spillerestriksjoner» er fremmedord. I den familien gamer alle.
– Gaming i skolen – e-sport-linjen i Kautokeino åpner døren til undervisningen gjennom en skoledag. Hva lærer man egentlig, når skoletimene fylles med underholdning? Hvilke ferdigheter tilegner elevene seg? Er de overhodet i fysisk aktivitet? Har et slikt utdanningstilbud noen merverdi?
– Makt og ansvar – Hvor går spillutviklingen? Blir det lysere eller vil de mørke, grådige kreftene dominere fremtiden? Studentene som skal leve av spillutvikling viser planene sine i praksis, mens veileder avslører tendenser i spillkulturen – som også spiller på det mørkeste i oss mennesker.
Hver episode er på ca 15 minutter og kan ses på NRK Skole
Kilde: Pressemelding fra Blå Kors