Har du kjøpt bruktbil i år? Da er det viktig å sjekke dekkene

1231
Annonse

I koronaperioden har bruktbilsalget i Norge økt dramatisk. Det som er viktig da, er man husker på å sjekke dekkene som følger med bilen, sier dekkekspert i Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes. Av erfaring ser vi at mange som kjøper bruktbil også kjører rundt med gamle og utslitte dekk. Ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken og Norges Bilbransjeforbund har salget av bruktbiler økt med 23 prosent i Norge siden i vår. Forklaringene oppgis å være koronapandemien, som har gjort at mange har valgt bilferie, samt oppfordringen fra myndighetene om å unngå å bruke kollektivtransport til og fra jobb. 

Etter mer enn 30 år i dekkbransjen ser Haukenes at flere bruktbiler på veiene også innebærer brukte dekk.

-Min erfaring er at mange som kjøper bruktbil privat glemmer å sjekke alle dekkene, og ender opp med å kjøpe en bil på helt eller delvis utslitte dekk. Dekkene på bilen kan være ok, men man glemmer å sjekke vinterdekkene som ligger i bagasjerommet godt nok. Jeg har også hørt historier om de som sjekket to av vinterdekkene i bagasjerommet, men glemte å sjekke de to siste som var helt utslitt, forklarer Haukenes.

Produktsjef i Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes

Haukenes sitt tips er at alle som kjøper bruktbil også må sjekke dekkene, og ha med en mønsterdybdemåler, skyvelær eller linjal for å få målt mønsterdybden.

Dekkforskriften sier at minste tillatte mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 millimeter, men vi fraråder å kjøre med mindre enn tre millimeter mønsterdybde. På vinteren skal dekkene ha minimum 3,0 millimeter mønsterdybde, men vi anbefaler minst 4 millimeter. På piggdekk gjerne opp mot 5 millimeter da piggkjernene gjerne forsvinner rundt dette slitasjenivået. Kjører man med dekk med for lav mønsterdybde øker sjansene betraktelig for alvorlige ulykker.

De som kjøper bruktbil av en seriøs forhandler, kan regne med at forhandleren også har sørget for at dekkene på bilen er gode nok. Problemet gjelder mest for de som kjøper bruktbil fra privatpersoner. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

-I høst er det spesielt viktig å sjekke mønsterdybden hvis du skal kjøpe bruktbil, da mange biler har gått langt i sommer. Enten på bilferie eller til pendling. 

Haukenes har forståelse for at mange som kjøper en rimelig bruktbil ikke ønsker å kjøpe de aller dyreste dekkene.

-Min anbefaling er først og fremst at man kjøper så gode dekk som mulig. Dekk er utrolig viktig for trafikksikkerheten. Men jeg forstår at økonomi også spiller inn, og et alternativ er å kjøpe dekk fra det vi kaller «nummer to-merkene» til de mest kjente produsentene. Da får man gjerne dekk med forrige generasjons teknologi, og det kan være dekk som vant alt som var av tester for bare 2-3 år siden, avslutter Haukenes.

Kilde: Pressemelding fra Dekkmann

Annonse