Fjordene kaller – 13 tips til herlige høstopplevelser med barn på Vestlandet!

1877
Annonse

Sommeren er over, høstfargene begynner å vise seg på trærne – og det er tid for å planlegge familiens høstferie! Vestlandet er et eldorado for aktive familier med barn gjennom hele året. Fra fjellturer og Via Ferrata til sykling, opplevelsessentre eller surfing og kajakk – på Vestlandet kan du oppleve det meste. Høsten er intet unntak, og med fantastiske høstfarger og klart vann i fjordene finnes det et flott bakteppe for ferien. Vi har samlet de 13 beste tipsene for en innholdsrik høstferie med familien på Vestlandet. 

1. SUP, kajakk og Preikestolen
Høsten er en fin tid å gå turen til Preikestolen. Mindre folk på platået og høstfarger i fjellet gjør det til en flott opplevelse. Dersom det er snø og is på stien, anbefaler vi en guidet tur til Preikestolen med Outdoorlife Norway, som sørger for en trygg tur. Preikestolen BaseCamp er innfallsporten til denne fascinerende naturattraksjonen, og området har mer å by på enn bare turen til Preikestolen. Ved Refsvatnet nedenfor Preikestolen fjellstue kan du leie kajakk, kano, robåt, tråbåt og SUP. Det er også mulig å få en padleleksjon med erfarne instruktører. I nærheten av fjellstuen finnes det også andre turmuligheter. En kort tur går til Rindatrollet, der trollet på 2,3 meter venter på barna som kan klatre på og ta bilde med trollet. 

2. Lær å surfe på Jæren!
Jærstrendene har trolig Norges beste surfeforhold. Hva med å bruke høstferien på å lære å surfe – eller å forbedre ferdighetene? Boretunet med sin unike arkitektur ligger rett ved Bore strand. Her er det lett å slappe av mellom surfeleksjonene. Boretunet tilbyr surfekurs med sertifiserte instruktører, og de har alt av utstyr dere måtte trenge. Dersom dere allerede har surfet litt er det også mulig å leie utstyr. Om dere trenger en pause fra surfingen er det nok å gjøre i området. Kongeparkener Vestlandets største opplevelsespark og ligger en liten kjøretur fra Boretunet. Skulle behovet for byliv, shopping og kafeer melde seg, ligger Stavanger ca. 1 t 40 min unna. 

Lær å surfe på Jæren!

3. Luftig høsteventyr ved Åkrafjorden
Åkrafjorden, som ligger et stykke nord-øst for Haugesund, huser ikke bare Langfoss, «et av verdens 10 vakreste fossefall» ifølge CNN, men også to Via Ferrata-ruter. Denne turen passer for de eventyrlystne familiene med litt større barn. Åkrafjorden Nature tilbyr ulike aktiviteter i nærområdet, og har en familiepakke for de som vil oppleve Via Ferrata Ingadalen. Denne ruten er en barnevennlig og kortere rute i motsetning til den tøffe Via Ferrata Kyrkjeveggen. Men anbefalt nedre aldersgrense for begge turer er 12 år. Dersom dere etter turen ikke er lei av klatring, har de også en innendørs klatrevegg og leie av utstyr om dere trenger det. Lysten på noe litt annerledes? Prøv traktorsafari til Eikemostølen.

4. Tett på naturen i Hardanger
I Hardanger kan du ta med familien på en reise i storslått natur. I Eidfjord finner dere Norsk Natursenter Hardanger hvor dere kan lære mer om den unike naturen i Hardanger. Senteret er et topp moderne natur- og kulturhistorisk senter med spennende, positive og kraftfulle opplevelser. Interaktive stasjoner, fossil, modeller, akvarium, temavideoer og illustrasjoner tar dere med på en tidsreise fra 2,9 milliarder år siden og fram til i dag. Folgefonnsenteret i Rosendal er et interaktivt opplevelsessenter. Her kan du lære om vannet sin reise på jorden, klimaendringer, naturmangfold og bærekraftig bruk av naturressurser. Her finner du også informasjon om Folgefonna nasjonalpark. Er dere 5 stk eller flere, kan Hardanger fjordsafari ta dere med på en fartsfull tur på fjorden med RIB-båt. Båten plukker dere opp i havnen i Eidfjord. På turen får dere se blant annet fjellgårdene Kjeåsen og Skår, Hardangerbroen og Hardangerjøkulen. 
Ingen tur til Hardanger er komplett uten å se Vøringsfossen. I august 2020 åpnet en mildt sagt spektakulær gangbro over fossen, noe som gjør opplevelsen enda flottere. Tør dere å gå over broen?

5. Ekstremsportbygden Voss – familieversjonen
Voss er kjent for ekstremsport og ypperlige ski- og turmuligheter – og er et eldorado for aktive barnefamilier! Ta gjerne toget til Voss og gjør dere klare for eventyr. Voss Active tar dere med på familierafting (nedre aldersgrense 5 år) på elven Vosso. Båtene er store og stødige og tar dere ned morsomme og sikre elvestryk. Når dere har tørket dere etter raftingen, ta turen til Voss Vind, der det er mulig å kjenne på følelsen av å fly i vindtunnelen! Hva med en roligere sykkeltur etter adrenalinkicket dagen før? Lei sykkel på turistkontoret og ta turen til Tvindefossen, ca. 12 km utenfor Voss sentrum. Vangsvatnet rundt er også en fin sykkeltur for familien. De store jettegrytene Bordalsgjelet er verdt å få med seg. Wild Voss tar dere med på en guidet tur tilpasset hele familien. Om dere er klar for litt action igjen etter turen, kan dere ta teste klatreferdighetene i Voss Klatre- og Ziplinepark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

6. Oppdag barnas Bergen!
Familien vil elske Bergen! Flust av aktiviteter, god mat og shopping vil dekke behovene til alle i familien. Et obligatorisk stopp når man er på besøk i Bergen er Akvariet. I tillegg til pingvinene og sjøløvene møter dere de rareste og flotteste skapninger fra tropisk regnskog, fjæresteinene, de store havdypene og arktiske strøk. En annen favoritt både blant fastboende og besøkende er Fløibanen og Fløyen. På toppen finnes det en stor lekeplass, trollskog og klatrelek, og kafé. En Segway-tur er en morsom aktivitet for hele familien (nedre aldersgrense er 10 år) når man ønsker å oppleve byen fra et annet perspektiv. Er det ruskevær kan dere trekke innendørs: Vitensenteret VilVite, Naturhistorisk museum, KODE Kunstmuseer (med egen barneavdeling) og Norges fiskerimuseum er alle populære attraksjoner. Badelandene AdO Arena eller Vannkanten rett utenfor sentrum er også et godt tips.

7. Aurefiske og fjellturer i Sunnfjord
Er dere en fiskeinteressert familie? Da må dere drar til Sunnfjord! Jølstravatnet er beskrevet som landets beste aurefiskevann. Man kan fiske fra land langs hele vannet, og dersom man overnatter på Jølsterlia hyttetun eller hos Kjøsnes feriehytter, kan man også låne båt. Men det er mer å gjøre enn bare fiske i området. Dagsturhytten Fjellro er lett tilgjengelig fra Skei sentrum. Turen går på godt merket sti og tar ca. 45 min. Håheimsfjellet ligger i samme område. Herfra får dere nydelig utsikt over Jølstravatnet, Kjøsnesfjordbrua, Grovabreen og Jostedalsbreen. En tur til Kleivafjellet er en annen mulighet: herfra får dere også fantastisk utsikt over Jølstravatnet, et landskap som inspirerte kunstneren Nikolai Astrup. 

8. Hundekjøring og badeland ved Sognefjorden
Hundekjøring om høsten? Ja, faktisk – Fjord Husky i Sogndal tar familien med på hundekjøring med vogn! Vognene tar dere med inn mellom majestetiske fjell, og om du vil kan du til og med få prøve å styre vognen. Dere kan også få besøke kennelen og kose med hundene. Skulle været være dårlig kan dere kose dere på Lustrabadet. Med en egen velværeavdeling kan de voksne få litt egentid, mens barna kan teste skliene, stupetårnene og klatreveggen.

9. Ut mot havet på sykkel i Fjordkysten
Like nord for Bergen, mellom det mektige storhavet og de dype fjordene, ligger Fjordkysten. Her finner du et mylder av øyer og en fantastisk kystlinje som venter på å bli utforsket. Ta med familien og opplev Askvoll kommune. Om dere ikke har med egne sykler har Askvol fjordhotell utleie. Veiene rundt Askvoll er fine sykkelveier med lite trafikk. Dere kan også ta fergen til Værlandet og Bulandet, ytterst i havgapet! Øyene ligger som perler på en snor, bundet sammen av 6 broer. Lei sykler på Joker-butikken (på Værlandet eller på Bulandet), og utforsk Nordsjøporten: en fantastisk reise gjennom øyriket. En tur til Atløy er en annen mulighet. Her kan dere besøke middelalderkirken Vilnes, bygget i tre i 1674. Det finnes også fine turmuligheter her: Bruastakken er en fin fjelltur som passer liten og stor, og dere kan nyte fantastisk utsikt ut over havet og øyene. 

10. Bo i tretoppene i Nordfjord
Tretopphytter har blitt mer og mer populære med årene – hvem drømmer ikke om en slik leken overnattingsmulighet? I Sandane i Nordfjord finner du Engeset trehytter, med spektakulær utsikt. Like ved ligger Trivselsskogen, et unikt og tilrettelagt stinettverk. Sherpatrapper, barkesti eller grus – her kan du velge fritt i 6 km tilrettelagt sti. Du finner gapahuker, amfi, dagsturhytte og fantastiske utsiktspunkt. På kjærlighetsstien kan du henge opp en hilsen til noen du er ekstra glad i. Sagastad, et kombinert viten- og opplevelsessenter ligger bare en liten kjøretur unna Sandane. Her finner vi Myklebust-skipet, det største vikingskipet funnet i Norge, og senteret er vel verdt et besøk når dere først er i regionen. Stall Rygg i Sandane tilbyr ridning for både barn og voksne, og tilpasser turen til nivået deres – alle får et tilbud som passer!

11. «Norges vakreste by» på barnas premisser
Ålesund har flere ganger blitt utpekt til «Norges vakreste by». Om du synes det stemmer kan du sjekke ved å ta med deg familien til Ålesund i høstferien! Atlanterhavsparken ligger like utenfor sentrum, og ble i 2019 tildelt status som Norges første marine vitensenter. Akvariet har uteområder med oter og pingviner, Europas største utendørsbasseng for sel, vannlekepark og mange andre aktiviteter for barn. Tuaneset kystfort ligger like ved, og der finner dere blant annet «barnas fort» – bygget for lek med elementer fra det opprinnelige kystfortet. Trollskogen, eller barnas naturlekeplass med hinderløype, er også populær blant barna! De voksne vil sikkert sette pris på byens jugendstilarkitektur, og kanskje kan du få med deg barna på jugendstilsenteret?

12. Drømmeopphold i Geiranger
Høstferie i vakre Geiranger er et høydepunkt for mange barnefamilier, og her finner dere mange spennende aktiviteter. I den nye naturparken er det både zipline og Via Ferrata. Her kan dere klatre langs elven, balansere på broer og fly over juv og fossefall (nedre aldersgrense 10 år)! I og rundt Geiranger finnes det også mange flotte turområder. Gå ikke glipp av fossevandringen, lett tilgjengelig fra sentrum. Norsk fjordsenter er et besøks- og formidlingssenter for verdensarven Vestnorsk fjordlandskap. Fjordlandskapet er det eneste området i Norge som står på verdensarvlisten til UNESCO. Senteret har også en egen utstilling og aktivitetsrom for barn. Om været er dårlig finner dere på Hotel Union både innendørs- og utendørs svømmebasseng, eget barnebasseng og spa-avdeling for de voksne.

13. Tinder og eventyr i Åndalsnes
Åndalsnes er Norges tindehovedstad, og her finner man også Tindesenteret. I tillegg til en spennende utstilling med fokus på norsk tindehistorie og bratt friluftsliv, kan familien teste Norges høyeste innendørs klatreanlegg! Perfekt dersom været ikke er topp. Tindesenteret tilbyr også guidet tur i Romsdalsstigen Via Ferrata, for familier med litt større barn. Reiser dere med mindre barn, kan dere prøve «EvenTURskogen», som passer for barn fra 3 år. Barna får først se en spennende film, basert på barneboken «Sagnet om Trollveggen», deretter drar dere på skattejakt i EvenTURskogen med skattekart, en nøkkel for å låse opp skattkister, og et forstørrelsesglass for å løse oppgavene om naturen.

Annonse