Endelig er dette gratis

2597
Annonse

Statens vegvesen klar med nye selvbetjeningsløsninger. Foto: Thomas Mork Nordsven.

Statens vegvesen har lansert nye selvbetjente løsninger for å finne opplysninger om kjøretøy og eiere, og det helt gratis.

Frem til nå har det vært mulig å finne eier til et bestemt kjøretøy, men da via en SMS tjeneste som kostet penger.

– Med de to nye tjenestene Finn kjøretøyets eier og Sjekk andres kjøretøy, kan du nå finne kjøretøyinformasjon for et gitt kjøretøy, og også se hvilke kjøretøy en privatperson eller bedrift eier, uten at det koster deg noe. Så irriterer du deg over en feilparkert bil kan du nå bare logge deg inn via Din side og raskt finne ut hvem du skal kontakte, sier Jeanette Rognstad Munkelien Nordan, rådgiver i Statens vegvesen.

Opplysninger om hele eierhistorien kommer

I de nye tjenestene kan du også se hvem som eventuelt er medeier eller leasingtaker av kjøretøyet. Kilometerstand for kjøretøy er meget etterspurt informasjon, og er tilgjengelig i tjenesten. I løpet av høsten vil det i tillegg bli mulig å få opp hele eierhistorikken for et gitt kjøretøy, fra første registering til nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kjermdump fra Statens Vegvesen

Kilometerstand er fjernet fra de åpne opplysningene

Kilometerstand som blir rapportert inn til Statens vegvesen ved EU-kontroll, ligger ikke lenger åpent tilgjengelig på nett.

– Disse opplysninger er svært etterspurt informasjon, men er personopplysninger og vi kan ikke gå på akkord med personvernet. Datatilsynets vurdering er at slike data ikke bør være åpent tilgjengelig. Det er flere aktører som sammenstiller informasjon om kilometerstand og annen informasjon i ulike apper og nettsider, sier Monika Omholt, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

– Skal du kjøpe et brukt kjøretøy, er kilometerstanden på kjøretøyet viktig informasjon. Derfor vil kilometerstanden fortsatt være tilgjengelig, men du må da bruke den nye tjenesten vår på Din side på vegvesen.no for å hente ut dette, sier Omholt.

Kilde: Statens Vegvesen

Annonse