Slik blir du kvitt søtsuget etter ferien

1182
Annonse

Har det blitt mye søtt og godt i sommer? Enkelte synes kanskje det kan være vanskelig å finne tilbake til de gode spisevanene nå som ferien er over.

Brus, saft, godteri og kaker er de største kildene til tilsatt sukker i norsk kosthold, så om du vil kutte ned på sukkerinntaket er det her du bør kutte.

– Nesten 30 % av sukkeret kommer fra saft og brus. Godteri og rent sukker står for 21 %, og kaker bidrar med 15 % av inntaket av sukker. Det betyr at 65 % av sukkerinntaket vårt kommer fra typisk kosemat, som stjeler plass fra mer næringsrik mat, sier Eilin Lundekvam By, ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat.

Her er syv grep du kan gjøre for å redusere sukkerinntaket ditt:

1.Spis deg mett på skikkelig mat før kosemat. Da orker du sannsynligvis ikke like mye av søtsakene, og du får i deg næringsstoffer du trenger.

2.Vær mer bevisst på dine spisevaner. Hva, hvordan, hvorfor og når spiser du? Kroppen trenger mat når den er sulten. Noen ganger kan vi likevel spise av andre grunner, som kjedsomhet, glede, trøst eller stress – og da har mange en tendens til å ty til søtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3.Planlegg annen snacks i stedet, for eksempel litt usaltede nøtter, frukt, bær, grønnsaker og dip eller lignende.

4.En gang i uka er bedre enn litt hver dag. Lørdagsgodteri er et smart konsept. Begrenser du søtsakene til én dag vil totalinntaket av sukker trolig bli lavere enn om du spiser godteri hver dag.

5.Spis regelmessig. Ved å ha en god måltidsrytme sørger du for at kroppen får en jevn tilførsel av energi gjennom dagen, og du unngår følelsen av å være helt tom og slapp og bli fysen på noe søtt.

6.Velg mat som metter. Et fiber- og proteinrikt måltid gir i økt metthetsfølelse. Fiber finner du i grovekornprodukter og grønnsaker, og noen gode proteinkilder er melkeprodukter, fisk, kjøtt, egg. Belgvekster er rike på proteiner og fiber.

7.Prøv å overse tilbud på søtsaker, og unngå å hamstre. Kjøper du inn og lagrer i kjøkkenskapet er sannsynligheten større for å bli fristet og spise søtsaker oftere. Ute av synet, ute av sinn.

Annonse