​Slik holdt de koronaviruset unna oljeriggene

1694
Annonse

Da tiltakene mot koronapandemien for alvor ble iverksatt i Norge, visste arbeiderne ute på oljeplattformene lite om hva som utspilte seg på fastlandet. Det gjorde kantine- og serviceselskapet Sodexo, som satte i gang dramatiske tiltak for å hindre at smitten skulle spre seg i de sårbare småsamfunnene i Nordsjøen.

Den 12. mars 2020 presenterte statsminister Erna Solberg de mest inngripende tiltakene som er gjort i fredstid i Norge. Sodexo, som er ansvarlige for catering, renhold og vaskeritjenester ombord på 16 installasjoner offshore, måtte mobilisere alle sine forpleiningsledere for å legge en slagplan. Smitten måtte ikke komme ut på riggene.

– Etter Solbergs pressekonferanse samlet vi våre forpleiningslederne til en felles telefonkonferanse. Vi brainstormet rundt tiltakene som ble iverksatt, og i rekordfart fikk vi tilpasset driften etter påleggene fra myndighetene, sier Vibeke Fjordbakk, som er Operations Manager i Sodexo.

En ny hverdag

De drøyt 100 oljearbeiderne på boreriggen West Hercules fikk den 12. mars servert frokostbuffé, akkurat som vanlig. Men da de returnerte til byssa for å spise middag, var rutinene rundt måltidene drastisk endret.

– Vi måtte naturligvis øke frekvensen på vaskeri- og rengjøringsarbeidet, men den største endringen var i matkonseptet. Det var veldig uvant for gjestene våre. Plutselig var det porsjonsservering og regler for hvor tett de kunne sitte. De hadde ikke fått med seg hvor drastisk hverdagen vår var endret på land, sier Fjordbakk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kai Aleksander Strøm, som er forpleiningsleder på West Hercules, hadde ansvaret for organiseringen av dem som jobber i cateringen.

– Det å måtte servere hver enkelt gjest innebærer en del ekstra arbeid. I tillegg har vi ekstra renhold, spesielt på kontaktpunkter og steder man er innom før man skal inn i byssa. Men Sodexo har sørget for ekstra bemanning og alle nødvendige ressurser. Det gjorde at vi fikk gjennomført tiltakene uten å utsette oss for mer stress, flere skader eller forhøyet smittefare, sier han.

Et vellykket samarbeid

Til tross for at de siste månedene har bydd på en rekke krevende utfordringer, har de nye tiltakene også ført noe positivt med seg.

– Nå som vi samhandler mer med hver enkelt gjest, har vi også fått veldig god kontakt med dem. En sosial og hyggelig atmosfære rundt måltidene er ekstra viktig nå som andre velferdstilbud på riggen er såpass begrenset, sier Strøm.

Operations Manager Vibeke Fjordbakk understreker også hvor viktig samarbeidet og dialogen med forpleiningslederne, plattformsjefene og sykepleierne på plattformene har vært gjennom hele prosessen. Måten de har samarbeidet på denne våren, er nøkkelen til at de har klart å holde smitten unna alle de 16 oljeriggene som Sodexo er tilstede på.

– Vi hadde aldri klart dette uten at våre medarbeidere har gått dette i møte med et så åpent sinn og en såpass positiv innstilling. De har vært villige til å få gjøre alt som krevdes av dem, og forpleiningslederne våre har virkelig stått i bresjen for å lede denne krevende prosessen. Så all ære til våre crew ute på riggene, sier hun.

Annonse