Pusse opp badet? Dette er høstens store baderomstrender

732
Annonse

Baderommet har gått fra å være kun et bad, til å bli et oppholdsrom som skal by på ro og en avslappende atmosfære. Til og med hunden trives her. Foto: Jorunn Tharaldsen

Bærekraftig design er på full fart inn i våre hjem, og eikespiler, dusjtoalett og farger som skaper assosiasjoner til 70-tallet preger baderomstrendene nå, forteller interiørekspertene.

Å ta miljøvennlige valg gir ikke bare god samvittighet, men det å omgi seg med naturmaterialer i hjemmet mater også sansene våre. Etter en dag fylt med stressende arbeidsoppgaver kan det være godt å komme hjem til hvilepuls. Og hva er vel bedre da enn å tilbringe kvelden på et naturskjønt baderom?

‒ Hvordan folk definerer oppholdsrom har fullstendig endret seg de siste årene, forteller Jorunn Tharaldsen, trendanalytiker i Modena, og fortsetter:

‒ Kjøkken og baderom er ikke lenger kun funksjonelle rom, men heller oppholdsrom på linje med stue og soverom. Forbrukerne tar en mer aktiv og kreativ rolle for å sikre at rommene får et personlig preg. På badet har planter, treverk og møbler for alvor gjort sitt inntog, forteller hun.

Design for kropp og klode 

Artikkelen fortsetter under annonsen

I takt med økt fokus på bærekraft ønsker vi også enkle og smarte løsninger som glir sofistikert inn med designet. Anne Dahl Øiseth, Country Manager i GROHE, forteller at vannsparende produkter er førstevalget for forbrukerne når grønne oppussingsvalg skal tas.

‒ For bare et par år tilbake var det fremmed for nordmenn at dusjen skulle ha vannsparende funksjoner, men nå ser vi at det er en selvfølge for mange. Trenden viser at norske forbrukere er opptatte av å ta miljøbevisste valg, også når vi pusser opp rom som badet, sier hun.

I tillegg til at funksjon og design skal gå hånd i hånd, har hygiene vært et nøkkelord den siste tiden. Da koronapandemien traff Norge i mars, ble vi alle nødt til å forholde oss til nye hygienekrav, både inne og ute. Øiseth forteller at disse kravene har etablert seg i norske hjem, og særlig på badet. Nå skal berøringsfri armatur og infrarød sensor holde oss friske.

‒ Tidligere var berøringsfrie produkter å foretrekke for å slippe tilgrising og fettete fingre, mens nå velger flere berøringsfri armatur eller dusjtoalett for helsens skyld. Dette er mer enn en flyktig trend, mener Øiseth.

70-tallsvibber og gullalder

Alt etter hvilke oppussingsplaner du har for badet ditt, er det mye som kan gjøres med et par enkle grep. Dette kan være å innrede med planter, lamper eller møbler. Ønsker man å gå litt mer drastisk til verks er treverk, gullbelagte detaljer og 70-tallsfarger i nye kombinasjoner nøkkelen til et stilsikkert og gjennomført bad, forteller interiørarkitekt.

‒ Vi beveger oss fra flisbelagte bad med kritthvite gulv og vegger i ett, til at både maling, fliser av trestruktur og eikespiler skal bryte gjennom, og dominere ett eller flere av rommets fire vegger. Tidligere så vi at treverk var begrenset til servantskap og løse interiørgjenstander på badet, men dette er ikke lenger tilfelle, sier Camilla Bentzen, interiørarkitekt i Ramsøskar arkitekter.

Når det gjelder farger forteller hun at 70-tallets avokadogrønne farge og sennepsgule toner er hot om dagen. Gå også for dusjhode og kraner i sort eller gull. Dersom dette blir i overkant grensesprengende for den gjengse nordmann, er det brunt, beige og nøytrale farger som gjelder.

‒ Design og farger appellerer til oss på et dypere emosjonelt nivå fordi vi ønsker at hjemmet skal reflektere vår personlighet. Dette gjelder også på badet, og mine beste tips er å leke seg med fliser, strukturer, armatur, belysning og farger som gir deg den stemningen du er ute etter, avslutter Bentzen.

Annonse