Pass på matrestene: Ikke la rottene rydde etter grillfesten

601
Annonse

Sommervarme og bugnende matfat gir rottene optimale forhold for familieforøkelse. De kan fort bli veldig mange. Og til høsten skal de nye rottefamiliene på boligjakt. De flytter innendørs når det blir kaldere ute.

– Jo mer vi genererer av matrester og søppel, desto lettere er det for rottene å leve godt og dermed få mange unger. Det viktigste du kan gjøre for å unngå rotteplager er å kaste søppel og matrester i lukkete avfallsbeholdere, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp forsikring.

Ved å rydde opp matrester og håndtere husholdningsavfallet korrekt, slipper du også at fugler og andre dyr roter i søppelet.

Matrester skal ikke i vasken
Rottene lever også i kloakken og rørsystemene våre, derfor er det viktig å ikke fylle på det underjordiske matfatet deres.

Fortsatt er det altfor mange som kaster matrester i toalettet og skyller av fett og annet restavfall i vasken.

– Det er lett å glemme at både dressinger og grillmarinader er fulle av fett. Vil du unngå fett i avløpet kan du tørke av stekepanna med et papir og kaste det i søpla. Frityrolje kan helles tilbake i flasken eller over på en melkekartong som kastes i restavfallet, forklarer Stormoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan gjøre stor skade
Rotter gnager på det de kommer over og kan gjøre store skader. For eksempel kan de gnage over kabler og vannrør, eller de kan gnage i stykker treverk og isolasjon. De er gode svømmere og kan få tilgang til huset via kloakk- og avløpssystemet.

– Rottene kan komme seg inn i huset på de utroligste måter, og trenger kun en åpning på 12 millimeter. Mat- og fettrester gjør et besøk mer attraktivt, sier Stormoen.

Hold rottene ute
De aller fleste synes at rotter i huset er svært ubehagelig. I tillegg til de materielle skadene, er de dessuten vanskelige å bli kvitt, og lukt og avføring kan bli et stort problem. Derfor er det lurt å være føre var, slik at man ikke lokker dem til seg.
Et forebyggende tiltak kan også være å sette ut feller.
– Ikke bruk gift, men sett ut feller i stedet. Da unngår du samtidig døde rotter på avveie, de lukter grusomt og kan være vanskelige å finne.

Norsk Hussopp Forsikring har følgende råd for å unngå besøk i sommer:

  • Fjern tilgang på mat: Ha lokk på avfallsdunker, fjern nedfallsfrukt, bruk lukkede kompostbinger, vær forsiktig med å mate fuglene, ikke sett søppel på trappa, ikke kast avfall på bakken.
  • Ikke kast eller skyll av mat- og fettrester i toalettet eller vasken. La fettet stivne eller tørk av med et papir før det kastes i matavfallet.
  • Sikre bygningen ved å tette alle hull og sprekker slik at ikke dyrene kommer inn. Husk spesielt på at kjelleren trenger lufting, så ikke steng utlufting (ventilene), men benytt heller en finmasket netting.
  • Hold det rent og ryddig både inne og ute.
  • Klipp gresset og ikke plant busker og trær tett opptil fasaden.
  • Kontroller loft og kjeller jevnlig.
  • Hold vannlåsen i toalettet i orden.
  • Det er ikke lov å sette ut gift som et forebyggende tiltak.
Annonse