341 Enova-millioner til Boliden Odda

835
Annonse

Sinkverket Boliden Odda øker produksjonen og energieffektiviteten med ny teknologi (Foto: Boliden).

Skandinavias eneste sinkverk, Boliden Odda, er innvilget 341 millioner kroner i støtte fra Enova for å kunne ta i bruk ny, innovativ produksjonsteknologi og autonome arbeidsprosesser.

– Vi har samarbeidet med Boliden Odda om en rekke prosjekter helt tilbake til 2005 og kjenner dem allerede som et moderne sinkverk med en energieffektivitet i verdensklasse. Det er derfor dypt imponerende at de nå utfordrer sine kjerneprosesser og tar i bruk helt ny produksjonsteknologi og digitalisering som gjør det mulig å kutte energibruken ytterligere, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Øker både produksjonen og energieffektiviteten

Ved å ta i bruk nye teknologier i et digitalt system forbedres energieffektiviteten betydelig. Samtidig øker produksjonskapasiteten fra 200 000 til 350 000 tonn per år.

– Dette prosjektet er verdensledende i hvordan det utnytter avansert digital teknologi, energiforvaltning og prosesstyring. Hvis de lykkes, ligger sinkverket i Hardanger an til å bli verdens mest energieffektive og digitaliserte smelteverk, sier Nakstad i Enova.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosjektet forutsetter godkjente miljøtillatelser, investeringsbeslutning hos Boliden Odda, samt at støtten fra Enova godkjennes av EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Annonse