Sjømatretter som gir deg feriefølelsen – hvitfisk XIAN fra Kina

700
Annonse

Hvitfisk XIAN fra Kina

De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet i år. Men en smak av norsk sjømat slik den tilberedes ute i den store verden kan gi deg feriefølelsen hjemme på ditt eget kjøkken. Hvitfisk «XIAN» med duftende ingefær og vårløk gir deg følelsen av både Kina og sommer.

Oppskrift hvitfisk XIAN

Når kineserne tilbereder fisk «xian» (鲜), er det fersk fisk og bevaring av fiskens opprinnelige smak som gjelder. Derfor har kokken kun lov til å bruke noen få krydder eller smakstilsetninger, men du verden som det dufter og smaker likevel.

Hvitfisk «xian» lager du i folie enten over bålet, på grillen eller i ovnen, og det tar ikke mange minuttene før den er spiseklar. Du kan bruke alle typer fersk hvitfisk fra egenfisket hvitting til torsk eller sei fra fiskedisken.

Flere sjømatretter som gir deg feriefølelsen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Visste du at:

  • Torsk og sei er spesielt rike på vitamin D, B12, iod og selen, i tillegg til fiskens høye proteininnhold
  • Kineserne er avanserte sjømatspisere og er spesielt opptatt av ferskhet og smak
  • Fersk og levende sjømat er lett tilgjengelig både på supermarkedene og i dagligvarebutikkene på nett. Travle kinesere kan dermed bestille sjømat via mobilen og få dagens fangst levert rett hjem på døren når de kommer fra jobb, klare for å samle seg rundt et deilig xian-måltid
  • Kina var i 2019 det største vekstmarkedet for norsk sjømat. Samlet ble det eksportert 168 000 tonn sjømat til Kina i 2019, til en verdi av 5,2 milliarder kroner
  • Kinesere assosierer Norge med ren natur og kaldt klima, med andre ord perfekte forhold for sjømat
  • §Siden 2014 har konsumet av atlantisk torsk i Kina økt med fem-gangen. Rundt halvparten av denne torsken har norsk opprinnelse
Annonse