– Giften kan ikke vaskes bort

636
Annonse

[et_pb_section fb_built=»1″ _builder_version=»4.4.8″][et_pb_row _builder_version=»4.4.8″][et_pb_column _builder_version=»4.4.8″ type=»4_4″][et_pb_text _builder_version=»4.4.8″ hover_enabled=»0″]

Det er tillatt å bruke så mange som 33 ulike plantevernmidler i norsk, konvensjonell jordbærproduksjon. Foto: Hanne Stensvold

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=»4.4.8″][et_pb_column _builder_version=»4.4.8″ type=»4_4″][et_pb_blog _builder_version=»4.4.8″ include_categories=»11″ posts_number=»1″ show_date=»off» show_author=»off» show_excerpt=»off» show_pagination=»off» hover_enabled=»0″][/et_pb_blog][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=»4.4.8″][et_pb_column _builder_version=»4.4.8″ type=»4_4″][et_pb_text _builder_version=»4.4.8″ hover_enabled=»0″]

De norske jordbærene du spiser i dag kan være sprøytet for tre dager siden. I 2019 fant Mattilsynet giftrester i 94 prosent av prøver tatt av norske jordbær.

Norske jordbær, unntatt de som dyrkes økologisk, kan sprøytes kun tre dager før bærene høstes. Det betyr at bærene du nettopp kjøpte, nyhøstet fra jordet, også kan komme nysprøytet. Giften lar seg ikke vaske bort.

Sprøytes mye

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet har funnet giftrester etter plantevernmidler i 19 av 21 prøver de har tatt av norske, uøkologiske jordbær. I tillegg ble det funnet rester etter fire til fem ulike plantevernmidler i nesten alle prøvene. To prøver av jordbær viste rester etter hele syv ulike stoffer i samme prøve. Dette melder de i den årlige rapporten «Overvåkingsresultater for plantevernmidler i næringsmidler 2019».

– Giften fra plantevernmidlene lar seg ikke vaske bort, fordi den allerede er inne i bærene. Kjøp økologisk, så unngår du å få i deg giftrester, sier Børre Solberg, daglig leder i Økologisk Norge.

Han påpeker at det i norsk, uøkologisk jordbærproduksjon er tillatt å bruke så mange som 33 ulike plantevernmidler mot blant annet ugress, insekter og sopp.

Kan gi økt helserisiko

I følge rapporten er det vanlig å påvise rester etter flere ulike plantevernmidler i samme prøve. Det betyr at et produkt, som for eksempel et jordbær, kan inneholde flere plantevernmidler.

– Spørsmålet er hvor sunne de norske jordbærene egentlig er, fordi vi ikke vet nok om hvordan ulike kjemikalier og miljøgifter fungerer i kroppen når de kombineres. Totaleffekten av miljøgiftene vil være større enn summen av hvert enkelt stoff, og i dag er det ikke gode nok systemer for å vurdere helserisikoen av dette, sier Solberg.

I rapporten skriver Mattilsynet at de er bekymret for at det kan være tilfeller hvor summen av disse plantevernmidlene kan utgjøre en fare for forbrukeren.

– Mattilsynet burde ikke bare være bekymret. De burde ta hensyn til den forskningen som er gjort på kombinasjonseffekter, samt anerkjenne at det er mye forskning som ikke er gjort. Vi vet altfor lite om effektene og det vi vet peker i en tydelig retning. Med andre ord bør føre var-prinsippet brukes i mye større grad, sier ernæringsrådgiver i Økologisk Norge, Inge Lindseth.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Annonse