Lager Søragadå i miniatyr: - Det er detaljene som er det kjekkeste – Hnytt

Siste:

Hilde Gunn Fjell tilbringer mye tid ved hobbybordet. Det kan fort gå 20 timer bak hvert miniatyrhus.
Hilde Gunn Fjell tilbringer mye tid ved hobbybordet. Det kan fort gå 20 timer bak hvert miniatyrhus.

Lager Søragadå i miniatyr: – Det er detaljene som er det kjekkeste

Det hele startet med et lite hjemmelaget julehus. Etter det begynte snøballen å rulle og før hun visste ordet av det hadde Hilde Gunn Fjell produsert en hel landsby med miniatyrhus.

– Det første huset ble så snålt at jeg lagde litt til, men så ble det jo så mange til slutt. Da tenkte jeg at herlighet dette kan jeg ikke ha her hjemme, ler hun. 

Løsningen ble da et butikkvindu nede i sentrum av Skudeneshavn, og i månedene som ledet opp mot jul var Hilde Gunns juleby til stor glede for små og store. 

Inspirasjonen hentet hun fra sin egen barndom. Da kunne hun stå i timevis å se på julebyen med lokomotiv som var utstilt hos den lokale lekebutikken. 

– Jeg husket tilbake på hvor kjekt jeg syntes det var å stå å se på julelandsbyen i vinduet på Barnie. Da tenkte jeg at dette måtte jo være noe for ungene. At de også skulle synes det var koselig å gå å se i vinduene med jul, forklarer hun og tilføyer: – Så tok det jo helt av. Det var ikke kun ungene som likte landsbyen, men de voksne også.

(Saken fortsetter under bildet.) 

Etter at julelandsbyen forsvant fra butikkvinduet tok det ikke lang tid før en ny utstilling var på plass. Foto: privat

Ga mersmak
Etter den voldsomme responsen opprettet Hilde Gunn en egen facebookgruppe kalt Skude Miniatyr. Gruppen fikk raskt over 400 medlemmer. I gruppen deler Fjell bilder av de nye husene som er under produksjon, til stor begeistring for medlemmene. 

– Folk synes jo husene er koselige, det gjør at jeg vil fortsette. Det gir meg inspirasjon at folk liker det.

Hun har fått flere forespørsler om husene er for salg, og om hun lager på bestilling. Noe hun har valgt å ikke gjøre. 

– Jeg tar ikke imot bestillinger for jeg vil ikke ha det presset på meg. Da blir det ikke kjekt lenger, sier hun og fortsetter: – Men jeg skal prøve å få til en pop up store rundt jul siden det er så mange som spør. Da håper jeg at jeg kanskje kan klare å lage rundt 15 hus som kommer for salg.

(Saken fortsetter under bildet.) 

Det er lagt mye tid ned i detaljene på husene slik at de skal bli så tro originalen som mulig. Foto: privat

Går fort 20 timer
Miniatyrhusene er kopier av hus i Søragadå, og bak hvert hus ligger det timevis med arbeid. Fjell avslører at hun fort kan bruke oppimot 20 timer på hvert hus.

– Det tar mye tid å lage de. Det blir en time her og en halvtime der. Jeg brukte nok et halvt år på de husene jeg hadde utstilt med jul.

Når et nytt hus skal lages starter hun med å studere bilder av det aktuelle huset.

– Jeg bruker mye tid til å se på bilder jeg finner på nettet. Det er mange som legger ut bilder av Søragadå. Så blir det til at jeg lager hus som det finnes mye bilder av. 

Deretter tegner hun det opp på papp, før sidene klippes ut og teipes sammen for å se om alt stemmer. Så starter arbeidet med å kle huset med ispinner, noe som tar sin tid da hver pinne skal limes og pusses.   

– Mål og slikt tar jeg på gefylen, smiler hun. 

Underveis dukker det stadig opp nye kreative tanker og ideer. En av de siste ideene er å lage et hus man kan åpne.  

– Det jeg har lagt merke til når jeg har studert husene i Søragadå er at mange av de er veldig store. De største blir jo litt for store, for jeg tenker at husene skal kunne plasseres på en hylle. Men tenk å lagd ett stort som man kunne åpne og innrede inni. Jeg ender vell opp med å lage et slikt til meg selv, ler hun.

(Saken fortsetter under bildet.) 

Det ligger mye arbeid bak hvert enkelt hus.

Med fokus på detaljer
Noe av det som Fjell synes er mest spennende å jobbe med er detaljene. Og det er nettopp fokuset på detaljer som gjør husene så tro til originalen. Her blir det kledd med tapet på innsiden og hengt opp gardiner i vinduene. 

– Det er detaljene som er det kjekkeste. Se bare på dørene, det er jo så mange fine dører i Søragadå. Det er de som er kjekkest å lage, for det er mest pottel med dem. 

For tiden er det sjøhus som produseres. Rundt på pulten ligger det blant annet små måker, livbøyer og hagemøbler, alt laget av forskjellige materialer. 

– Nå når det går mot sommer og båtfestival holder jeg på med sjøhusene. Litt sommertema kaller jeg det, forklarer Fjell som ikke ser bort ifra at det blir flere utstillinger i havn.

– Litt sommertema kaller jeg det, sier Hilde Gunn om de nye prosjektene.