«God tur og god påske» – Hnytt

Siste:

«God tur og god påske»

HARALDSPLASS: Jeg var kommet til enden av skogsvegen inn i Stangelandsmarka. Der er det satt opp et grindahus og laget rasteplass med bord og sitteplasser. Grindahuset er et naturlig turmål for mange, og denne dagen fikk jeg et tilbud jeg aldri tidligere har fått på tur i karmøyheiene. ”Vil du ha ei pannekake,” spurte ei ung dame.

To venninner hadde tatt med seg gassapparat og utstyr til å steike pannekaker, og måltidet var kommet så langt at det viste seg at det var overskudd av pannekaker. Det var da jeg var på rett sted til rett tid og fikk tilbudet om en liten varmrett.

Jeg for min del var på tur i marka for å gjøre klart årets turorienteringsopplegg. Røde og kvite poster med et nummer og en bokstavkode plassert ute i naturen slik at de stort sett er enkle å finne ikke alt for langt fra stiene. ”Jeg skal rett bort i skogen her så hvis dere er her når jeg er tilbake, så takker jeg ja,” svarte jeg.

De to damene kom fra Fastlandssida og hadde latt seg friste til å dra til Kopervik for å  teste tur- og rekreasjonsmulighetene i Liarlundområdet. De likte det de så. Rasteplassen var det i hvert fall ikke noe å si på, heller ikke parkeringsmulighetene og skogsvegen innover som gjør det mulig å ta barnevogna med. I tillegg skjøtter skogsetaten i kommunen skogen slik at det er godt med lys og luft, og frivillige organisasjoner, i Kopervik er det Rotary, sørger for vegvisere og skilting etter nasjonal og kanskje også internasjonal standard uten at jeg vet det sikkert.

Arbeidet med å legge ut turorienteringsposter har også ført meg til Ferkingstadskogen som er navnet på kartet som dekker området sør og nord for Burmavegen og vest for Holmavatnet. Her møtte jeg ingen som tilbød meg varme pannekaker, men jeg oppdaget at det var satt i gang flere prosjekt som smakte like godt som pannekakene. La meg med en gang skryte maksimalt av Vestsiå turlag som står bak alle de gode tiltakene som har en eneste viktig målsetting: Å legge best mulig til rette for at folk i nærområdet  skal bruke de nære mulighetene til det gode liv.

Her fant jeg nye parkeringsplasser, utbedra stier og ny skilting som gjør Litlavatnet til ei friluftsperle av de sjeldne. Siden jeg var der i fjor er det skilta ny sti gjennom skogen vest for vatnet, en helt ny gapahuk er ferd med å reise seg på østsiden av vatnet og i sørenden er det laga en liten rasteplass med ei pent tilrettelagt steintrapp ned til vatnet. Gapahuken blir helt sikkert både et turmål og en møteplass. Alt sammen drevet fram av frivillighet i regi av Vestsiå turlag. Hatten av for turlaget.

Slik er det i alle(?) lokalsamfunna i Karmøy: Turstier langs strendene, rundt vatn og myrer, gjennom skoger, til fjellhytter og til toppene i kommunen pluss at det arrangeres marsjer, vårspretter og andre felles aktiviteter i det flotte aktivitetsrommet som kommunen vår har. Men et langtidsvarsel for påsken som leveres med noe som må oppfattes som godværsgaranti, er det bare å komme seg ut og skaffe seg opplevelser og energipåfyll.

Pannekakene, eller pannekaka fordi det var en igjen til meg, var god. Men det var ikke noe bacon igjen. Det hadde damene spist opp og det beklagde de. Men jeg har aldri tidligere blitt servert varm pannekake i marka.