Går sammen om å skaffe hjertestartere – Hnytt

Siste:

Jan Gunnar Fagerland, Svein Jensen, Sindre Ferkingstad, Leif Lund og Bjarne Lund med den nye hjertestarteren.
Jan Gunnar Fagerland, Svein Jensen, Sindre Ferkingstad, Leif Lund og Bjarne Lund med den nye hjertestarteren.
Kent Olsen

Går sammen om å skaffe hjertestartere

Flere foreninger har gått sammen for å skaffe hjertestartere i havnen på Åkra.

ÅKRA: I utgangspunktet gikk Vest Karmøy Sjømannsforening, Åkrehamn Småbåtforening, Åkrehamn Kystmuseum og Fiskeridagene i Åkrehamn sammen om å skaffe en hjertestarter til havneområdet på Åkra.

Men etter en overveldende respons fra forskjellige sponsorer fikk de råd til to stykker, og den første står nå på plass utenfor småbåtforeningens lokaler.

– Her er det innsyn fra alle leilighetene og den står tryggest her nede. Det er også en enkel plass å finne frem, sier Svein Jensen fra småbåtforeningen, som er henrykt over støtten en har fått fra sponsorene.

– Vi søkte om midler og samtlige svarte innen et døgn. Vi var ganske overveldet at vi fikk en så god økonomi. I og med at foreningene hadde satt en sum også, så klarte vi å anskaffe to stykker, forteller han.

Hjertestarter nummer to vil til daglig være plassert i sjømannsforeningens lokaler, men vil bli kunne lånt ut til større arrangementer i Åkra-området, som for eksempel Fiskeridagene.

Det er musikk i festivalsjef Bjarne Lunds ører.

– Vi tente på det med en gang. Det er masse folk; rundt 15.000 mann som blir infiltrert på kaiområdet de dagene. Da er det greit å ha en hjertestarter i nærheten, sier Lund.

Mange i risikogruppen

At hjertestarterne blir plassert i havneområdet på Åkra er heller ikke tilfeldig, mener gjengen.

– Det er mye godt voksne mannfolk som samles. Det er de som har den største risikofaktoren for hjerteinfarkt. Det er godt voksne, gamle mannfolk, sånt som meg, sier Jensen og ler.

– Det er ikke tvil om at havneområdet på Åkra er et område som det ferdes mye folk daglig. Det er godt voksne mannfolk fordelt på mange foreninger. Det er blitt et attraktivt turområde og turister er innom. Vi synes det er greit å ha en her nede, fortsetter Jensen.

Hjertestarteren som er plassert på veggen til småbåtforeningen vil også bli registrert i Norsk Hjertestarterregister. AMK vil da se hvor hjertestarteren er plassert, og innringer vil kunne bli veiledet.

Og selv om de nå har sikret seg med hjertestartere er de klare på en ting.

– Vi håper at vi ikke får bruk for den, avslutter Jensen.