– Absolutt interessant for næringslivet – Hnytt

Siste:

Næringssjef Per Velde fikk teste ut forskjellig utstyr. Til venstre, Rune Stava fra TUP UB. Foto: Kent Olsen
Næringssjef Per Velde fikk teste ut forskjellig utstyr. Til venstre, Rune Stava fra TUP UB. Foto: Kent Olsen

– Absolutt interessant for næringslivet

Nå skal næringslivet inviteres på bedriftsdag til skolen.

ÅKRA: Rundt en halv million kroner har gått til utstyr og utallige timer for å få på plass Åkrehamn videregående skoles nye «makerspace», som de har døpt «Åkra Makers».

Torsdag forrige uke hadde tre ungdomsbedrifter besøk av Åkrehamn Vekst og kommunen for å vise frem mulighetene en får med ny teknologi.

Rune Stava (16) fra ungdomsbedriften TUP UB viste frem mulighetene en har med VR-briller og HoLoLens.

– Det går ut på at vi lager et program og setter opp en tjeneste som lar lærerne fjerne den fysiske boken på skolene slik at de kan heller se det foran seg. En kan ta på seg noen briller eller se det gjennom en telefon, forklarer han, og utdyper:

– Si at det kommer en elev, og han vet ikke hvordan en maskin virker. Da kan han få se den gjennom telefonen sin med programmet. Han kan se den foran seg hvordan den funker, hvordan en bruker den, og innsiden.

Han tenker at det kan være interessant for bedrifter, og sikter til opplæring av lærlinger.

– Hvis en som er ansvarlig har et oppdrag han må gjøre raskt, så kan lærlingen ta seg for eksempel en HoLoLens, så kan de se maskinen og hvordan den virker foran seg. Da har han fått den opplæringen han trenger for å bruke den, sier Stava.

– Ligner på et gründerverksted

Per Inge Eriksen fra Åkrehamn Vekst fikk se elevene demonstrere forskjellige ting, og ble imponert av det han så, og ser potensiale videre.

– Det er absolutt interessant for næringslivet. Dette ligner jo på et gründerverksted som ikke finnes i området her fra før. Det er klart at det kan være muligheter for de som ønsker å starte ny bedrift. Det kan være bedrifter som ønsker å lage et nytt produkt men så må de kanskje til Stavanger eller Bergen. Det koster masse penger, men så finnes det her, sier han.

Nå ønsker han å være med på å invitere næringslivet inn på skolen.

– Ja, en ettermiddag for eksempel med noen bedrifter som vi finner i forhold til kompetanse som elevene har, altså hva de kan vise oss, så kan vi finne de bedriftene og invitere dem hit. Det er i utgangspunktet interessant som en første fase for å komme videre, sier han, og legger til:

– Hvis vi går videre så kan det være at bedrifter engasjerer elever til å lage noe for dem. At muligheten finnes nå at skolen inviterer bedriftslivet og ikke omvendt. Det har som regel vært omvendt. Men kompetansen her har blitt såpass god etter hvert med teknologi at de kan sikkert mer enn bedriftene som er ute i samfunnet her.

Leder i Åkrehamn Vekst, Per Inge Eriksen, ser muligheter med «Åkra Makers». Foto: Kent Olsen

Ville gjøre undervisningen mer interessant

IKT-tekniker Per Kenneth Hemnes har hatt ansvaret for å bygge opp rommet og kjøpe inn utstyr, og forteller at det er mye som ligger bak for å gjøre det brukbart for elevene.

Og hensikten med rommet er mange, men utgangspunktet var å gjøre undervisningen mer interessant.

– Det er jo det som er litt av intensjonen fra fylket, at vi skal ha et «makerspace»-rom; en plass der du skal ta undervisningen ut av klasserommet og ned på et nivå der elevene får prøve ting selv, forklarer Hemnes.

Ungdomsbedriftene får også god bruk for rommet.

– De kan produsere ting. De lærer jo noe av det også. Å drive et firma er læring i seg selv. Alt går tilbake til læring tenker jeg, og nå har vi en ide om å bruke det til å koble oss opp mot næringslivet, sier han.

– Et fantastisk initiativ

Næringssjef i Karmøy kommune, Per Velde, synes det er «et fantastisk initiativ».

– Jeg tror dette setter ungdommen i rett perspektiv i forhold til utviklingen. Jeg tror det kan være interessant for næringslivet, og det å koble disse potensielle eller fremtidige lærlingene med næringslivet. Det er dobbelt viktig i Karmøy fordi her lyser næringslivet ikke ut stillinger like mye som det gjøres andre steder. Dermed er det å skape nettverk mellom ungdom og næringslivet uhyre viktig for at de skal få lærlingplasser, sier han, og fortsetter:

– I tillegg representerer disse elevene det som blir fremtidens teknologi som kommer til å påvirke alle bedriftene våre på kort eller lengre sikt. Det å få skape disse relasjonene er viktig. Jeg håper at vi kan skape en interesse fra næringslivet for å komme og møte disse elevene, avslutter han.

Hele gjengen. Foto: Kent Olsen