Viste ungene hva folk dumper i havet – Hnytt

Siste:

Skoleelever og barnehage studerer det som kom opp fra mandagens dykk.
Skoleelever og barnehage studerer det som kom opp fra mandagens dykk.

Viste ungene hva folk dumper i havet

I forkant av «Ren havn i Åkrehamn» tok dykkere fra Karmøy Sportsdykkerklubb og Åkrehamn Vekst med seg barnehage og skole på tur til havnen for å vise hva som skjuler seg på havbunnen.

ÅKRA: Både barnehage, skole og dykkere trosset sterk vind mandag formiddag for å få en liten forsmak på hva som skjuler seg på bunnen av havnen i Åkrehamn.

– Det er for å vise hva som er blitt kastet i sjøen. Mye av det som ligger her nå er gamle ting, men det er en del nye ting også., sier dykker Kent Ståle Vikre etter å ha vært på bunnen sammen med Magnus Løberg Andreassen og plukket opp en stol og ei blåse.

– Grunnlaget for å ha ungene her er for å få de mer bevisste på at sjøen ikke er søppel. Det vi hiver uti der kan ta mange tusen år før det forsvinner, hvis det forsvinner i det hele tatt. Det vil påvirker marinelivet og alt rundt det, fortsetter initiativtaker Roy Aleksander Henriques.

Han er en av initiativtakerne bak «Renere Havn Karmøy» og har vært med i Kopervik i to år. Nå er de på plass for andre året i Åkrehamn.

– Det er fortsatt folk som ikke respekterer sjøen. Vi finner støtt og stadig nye batterier, men det er mye gammelt som har stått og godgjort seg nedi mudden. Bilbatterier går jo inn i fiskene. Fiskene kommer opp med båtene, og rett på middagsbordet så får vi det i oss. Forhindrer vi forgiftning i sjøen så hindrer vi å forgifte oss selv også litt, sier Henriques

Fangsten hales opp.

videre.

Spøkelsesteiner

På lørdag var Karmøy Sportsdykkerklubb på nok et dykk for å ta opp 13 spøkelsesteiner.

– Er det ikke noen som fjerner de spøkelsesteinene så blir det ei felle i mange tiår. Det kan resultere at de tar knekken på tusenvis av krabber hvis de står lenge nok. Det er mange av spøkelsesteinene som de tar opp og ser mye skjeletter i, forteller Henriques.

Fangsten på land.

Vil videre

Etter at arrangementet «Renere havn i Åkrehamn» er ferdig for i år ønsker prosjektet seg videre til andre steder.

Henriques forteller at de har vært i dialog med Skudeneshavn Næringsforening.

– Planen er å få en vellykket runde her i april, så går vi videre til Skudenes og planlegger der. Så ser vi hvilken by som er klar for oss etterpå, sier Henriques.

Leder i Åkrehamn Vekst, Per Inge Eriksen, hinter frempå at det er ei stor bygd på Vea.

Men først er det Åkrehamn som står for tur 6. april fra klokken 10-14.

– Da skal vi opp med telt her på kaien. Det blir mat du kan kjøpe, og litt underholdning. Varaordfører skal åpne klokka 10. Vi prøver å lage dette til en happening slik at alle ser hvor farlig det er å hive ting fra seg rett her på kaien. Det blåser jo på sjøen. Alt havner på sjøen der vi ikke ser det, sier Eriksen, som forteller at det kom mye folk på fjorårets arrangement.

Henriques legger til at de er avhengige av frivilligheten, at prosjektet er basert på dugnad, og at det blir loddet ut premier til de som er med.

Alida Medhaug studerer det som kom opp av sjøen.

Brennes

Det aller meste som blir tatt opp tar Ragn-Sells seg av, som sender det som blir tatt opp til forbrenningsanlegg.

– Dette fordi kvaliteten på det som hentes opp reduseres jo lenger det ligger i sjøen. Det må brennes, for det er ingen kvalitet å hente ut, sier Margret Einarsdottir fra Ragn-Sells.

– Et godt eksempel på det er et bilbatteri som folk leverer fra seg gratis i dag. Det inneholder masse flotte metaller som bransjen vår synes er et fint produkt å få inn for vi kan selge dette videre til de som trenger det til produksjon av nye produkter. Derfor er det synd at folk velger å dumpe fra båtene sine fra kaien i nærheten på sjøen for å kvitte seg med et problem. Da er det bortkastede gode råvarer, avslutter hun.

Hele gjengen.
Dykkerne med god fangst.