Byttet ut fuktig campingvogn med egen bolig – Hnytt

Siste:

– Det er som å vinne i lotto, sier Ove Jan Olsen når han åpner døra til sitt første hjem.
– Det er som å vinne i lotto, sier Ove Jan Olsen når han åpner døra til sitt første hjem.

Byttet ut fuktig campingvogn med egen bolig

Etter å ha bodd nærmere ett år i campingvogn har Ove Jan Olsen endelig oppnådd drømmen. For første gang i sitt liv har 53-åringen kjøpt sin egen bolig. 

KVALAVÅG: – Dette er mitt paradis og bedre skal det bli etterhvert, sier Ove Jan Olsen og skuer utover den to mål store eiendommen sin.

Vi møter ham i et skogholt i Kvalavåg der han torsdag forrige uke fikk nøkkelen til huset han fikk kjøpe for 900.000 kroner.

– Det var akkurat slik jeg drømte om å få det, sier han med et stolt smil om munnen.

Realiserte drømmen

I desember i fjor skrev Karmøynytt om 53-åringen som da hadde bodd ni måneder i en fuktig campingvogn utenfor Skudeneshavn. Trygden strakk ikke til i forhold til leie av leilighet, og drømmen var å få muligheten til å eie sin aller første bolig, aller helst inne i en skog der han kunne leve et stille og tilbaketrukket liv. Da Karmøy kommune etter mye frem og tilbake gav ham kommunalt lånetilskudd falt brikkene på plass.

– Dette er alt jeg har drømt om. Huset til bestefaren min var noe lignende. Det lå usjenert til, akkurat slik jeg vil ha det, forklarer han.

(Saken fortsetter under bildet)

Forrige eier av huset i Kvalavåg tok kontakt med Ove Jan Olsen via Facebook, der han tilbød eiendommen for salg.

Tapt tid

Det er altså første gang gjennom livet at den nå 53 år gamle karmøybuen kan låse seg inn i sitt eget hjem. Som Karmøynytt har skrevet om tidligere, har livet til Ove Jan vært alt annet enn en dans på roser. Etter en oppvekst preget av omsorgssvikt, og en ungdom og voksenliv der kriminalitet og rus var en sentral del av hverdagen, endret han livskurs etter å ha sonet en dom på Bastøy for tyve år siden. Den siste tiden har han jobbet med å få Karmøy kommune til å ta ansvar for situasjonen han ble satt i i barndommen, blant annet som følge av å bli sendt til de beryktede institusjonene Lindøy og Waisenhuset i Stavanger.

– Jeg har 35 år med tapt tid jeg nå skal ta igjen, sier han.

Krever erstatning

Advokatfullmektig, Per Rosland jobber nå med erstatningssak mot Karmøy kommune og sendte på slutten av januar et brev hvor de ber om kompensasjon for situasjonene han ble utsatt for, særlig fra barnevern og skole.

«Til tross for gjentatte bekymringsmeldinger fra skole PPT, samt meldinger til barnevernet ble det ikke gjennomført adekvate tiltak som bedret klients hjemme og skoleforhold», heter det i brevet Karmøynytt har fått tilgang til.

Vil bli hørt

I brevet går det frem at Olsen krever 450.000 kroner i erstatning, og at de er åpne for en dialog med Karmøy kommune rundt videre håndtering av saken. Selv er Ove Jan sikker på at kommunen vil gjøre opp for seg.

– De kommer ikke klar, enten de vil eller ei, sier han og utdyper.

– Teknisk sett så kunne jeg tenke meg en dag i retten for å fått muligheten til å belyse min historie skikkelig. da hadde jeg trolig også kommet bedre ut av det økonomisk, sier han. 

(Saken fortsetter under bildet)

I begynnelsen av desember skrev Karmøynytt om 53 år gamle Ove Jan Olsen som bodde i campingvogn utenfor Skudeneshavn.

Mange planer

Uansett er han glad for at det til slutt ordnet seg med lån, og en bolig der han kan utfolde seg på den store tomten der det står både redskapsbod og røykeri. Dersom neste drøm går i oppfyllelse skal det bygge garasje med plass til favoritthobbyen.

– Jeg er veldig glad i å restaurere veteranbiler og skru på motorsykler. Så jeg håper det blir en mulighet for at det vil skje en dag, sier han.

Store kontraster

Inne i huset er også det meste på plass. Penger samlet inn via Astri Pedersen i vinter har skaffet til veie kjøleskap, komfyr, oppvaskmaskin og fryseskap. I tillegg har han fått møbler av god givere i Skudeneshavn. Kontrasten er dermed stor til livet i campingvognen som var preget av fuktskader og dårlige forhold.

– I går var jeg en tur borti campingvognen og hentet de siste tingene mine. Da jeg tok ned røykvarsleren fosset det ut med vann, sier han.

Men nå er livet i vogna historie. Den ender snart sine dager hos skraphandler, mens Ove Jan skal begynne å klargjøre sin første hage for våren.

– Jeg kunne ikke fått det bedre enn dette. Det er som å vinne i lotto sier han.

Egen eiendom med to mål tomt i landlige omgivelser er alt 53-åringen kunne drømme om.