«Strandbyen Åkrehamn» – Hnytt

Siste:

Åkrasanden. Arkivfoto
Åkrasanden. Arkivfoto

«Strandbyen Åkrehamn»

MENINGER: Åkrehamn er noe helt eget. Ikke fordi byen ligger ved havet, ikke fordi den har lange fiskeritradisjoner og heller ikke fordi byen har et kjøpesenter. Disse tingene er viktige for området, men det skiller ikke Åkrehamn fra andre kystbyer i Norge. 

Stedet er unikt fordi samfunnet, historien og naturen er annerledes.

Vi som er «vestante-fra» er noe eget. Vi har alltid sett utover, samtidig som vi innerst inne er Åkrabu, Sevlandsbu og Ådlandsbu. Selv er jeg bosatt i Oslo på mitt trettende år, men jeg vil alltid være sevlandsbu. 

Vårt nære bånd til USA har satt preg på oss, og Åkrasanden gir oss stolthet. Men vi har i alt for liten grad dyrket det som gjør oss annerledes. På lik linje med produkter og tjenester, må en by skille seg ut blant mengden for å fremstå attraktiv. 

Været på vestlandet kan til tider være grått. Samtidig ser vi det ene grå bygget settes opp etter det andre, nesten som en manifestasjon av en grå tilværelse. Bygg som strengt tatt kunne vært plassert i en hvilken som helst liten og mellomstor norsk by. Ikke misforstå, jeg berømmer de som satser i sentrum. Det er takket være de og befolkningen som gjør at vi har et godt tilbud lokalt. Men nå som flere bygg er i ferd med å rives eller fornyes gir det store muligheter til å gi byen et løft og skape et eget utrykk.

Så hvorfor ikke skape en by som  speiler oss, som skaper trivsel og skiller oss ut fra mengden?

En strandby med amerikanske tradisjoner, det er unikt i Norge! Vi er allerede i gang med strandstoler og sykler i pastellfarger. La oss fortsette og utarbeide en egen Åkra-Arkitektur som gjenspeiler nærheten til stranden. Få opp litt farge på byggene, gjerne i sandfarger og pastellfarger, støtt opp under surfemiljøet, plant palmer i Krossen og legg til rette for hyggelige byrom. Bare se til Flor og fjære, med alle mulige typer eksotiske planter. Der har de klart å lage en attraksjon på en egen øy, uten fastlandsforbindelse. Tenk hva vi kan klare i samme klima på Åkra! 

Gjør Åkrehamn til en attraksjon, et sted man vil oppholde seg i og et sted folk snakker om. Tenk om Åkrehamn kunne blitt en skikkelig strandby med et levende surfemiljø og et folkerikt sentrum. 

Med eller uten omkjøringsvei, naturligvis. 

Arild Fagerland, utflyttet Sevlandsbu