– En utfordring å få jobb uten nettverk – Hnytt

Siste:

Arne Stokknes og Stokknes Fluid Solutions produseres blant annet trykktestenheter som denne. Alle produkter lages etter den enkelte kundes behov. Foto: Ellen Marie Hagevik
Arne Stokknes og Stokknes Fluid Solutions produseres blant annet trykktestenheter som denne. Alle produkter lages etter den enkelte kundes behov. Foto: Ellen Marie Hagevik

– En utfordring å få jobb uten nettverk

I åtte måneder var Arne Stokknes på jakt etter jobb. – I løpet av den perioden var det bare utlyst to stillinger i Karmøy som var aktuelle for meg, sier Stokknes. Løsningen ble å starte for seg selv.

Kort om Stokknes Fluid Solutions

Bedriften startet opp på Visnes i slutten av 2017 med Arne Stokknes eneste ansatte. Han har over 20 års kompetanse i bransjen.

Leverer produkter og løsninger for håndtering og kontroll av gasser og væsker. Forretningsområdene er salg av komponenter og systemer, utleie av utstyr, design og produksjon av systemer.

Forhandler, installerer og reparerer utstyr for blant annet industri, offshore, fiskeri, oppdrett, skipsfart og vindkraft. Som instrumenter, pumper, pneumatiske produkter og filter.

Tilbyr også service, vedlikehold og rådgivning

(Antall utlyste stillinger i Karmøy var i 2017 mindre enn halvparten så mange som i nabokommunen Haugesund, og trenden ser ut til å fortsette. Gjennom en artikkelserie skal Karmøynytt se grundigere på hvordan lokale bedrifter foretar ansettelser. Går det på kjennskap og vennskap-metoden, eller benytter man seg av NAV eller andre tilbud når nye medarbeidere skal rekrutteres?)

ARBEIDSLIV: I 2017 flyttet Stokknes og kona Jane Elisabeth Andersen fra Sandnes til Karmøy. Uten noen tilknytning til kommunen, og de hadde verken nettverk eller kjente.

– Vi var kommet til en fase i livet hvor vi ønsket å finne en plass å bo som kunne bli drømmeplassen. Den fant vi på Visnes, sier Stokknes.

Med drømmeplassen i boks, var det på tide å se seg om etter jobb. Det fikk Stokknes merke var en utfordring.

Ga opp og startet for seg selv

Den formelle fagkompetansen til Stokknes er økonomi, administrasjon og ledelse. Med bred erfaring både som gründer, i ledelse, drift og produksjon, skulle man tro at han var en attraktiv arbeidstaker på mange områder. Den gang ei.

– Fra februar 2017 til høsten 2018 søkte jeg på en rekke jobber. I hele denne perioden var det for øvrig bare to aktuelle stillinger utlyst i karmøybedrifter som var aktuelle for meg. Jeg fikk stort sett tilbakemeldinger på at jeg hadde en veldig interessant CV, men ble ikke kalt inn til et eneste intervju, forteller Stokknes.

Etter åtte måneder med jobbsøking fant han ut at han måtte gjøre det selv, og startet opp i garasjen. Stokknes Fluid Solutions så dagens lys, med Stokknes som eneste ansatt, og kona som solid hjelper og støtte.

Jobber to årsverk

– Jeg jobber rundt to årsverk, og det går nesten døgnet rundt. Leverandører i India begynner dagen en del timer før vi normalt står opp. Nå de gir seg for dagen, begynner amerikanerne å våkne til liv, sier Stokknes.

Etter bare et års drift begynner det å bli for mye arbeid for en person. Skal bedriften vokse, må det tas grep.

– Det å lykkes alene i denne bransjen er vanskelig. Du er etter hvert avhengig av et lag. Først undersøkte jeg med Nav om å få folk på tiltak, men da må du ha drevet så og så lenge, så det gikk ikke. Da måtte jeg gå den andre veien og finne noen å samarbeide med. Det er ting på gang, men foreløpig litt for tidlig å gå ut med noe mer, sier Stokknes.

Bruker all sin erfaring

Kort fortalt bygger, monterer og leverer Stokknes Fluid Solutions pumper, deler og utstyr. Alt produsert etter den enkelte kundes behov, og bedriften har kunder både nasjonalt og internasjonalt.

I det nye selskapet har Stokknes fått bruk for all sin erfaring. Første jobb han hadde var for et selskap som bygde utstyr for kjemikalieinjeksjon. Deretter var han prosjektingeniør i en periode. I 2000 startet han sitt første firma, og drev med utleie og salg av kjemikalipumper og utstyr rundt det. Firmaet solgte han i 2006, og i 2008 ble han hanket inn for å bygge opp norgeskontoret til den tyske pumpefabrikken Lewa. Fra Lewa gikk veien videre til COO i Cubility.

Smørøye og hjertesukk

Alle tidligere jobber har hatt base i Sandes og Stavanger. Midt i smørøyet i forhold til blant annet offshorebransjen. Men Visnes og Karmøy er også midt i smørøyet, mener Stokknes:

– Subsea og marine står veldig sterkt på Haugalandet og området rundt, og det er mye prosessindustri. Så det er absolutt en god plass å drive denne type virksomhet på.

Han avslutter med et lite hjertesukk i forhold til gründere.

– Jeg tok kontakt med Karmøy kommune for å høre hva de eventuelt kunne hjelpe med i en oppstartsfase, for eksempel om de hadde lokaler tilgjengelig. Det hadde de ikke. Her tror jeg man kunne fått til veldig mye bra med et utbredt samarbeid, og jeg har en visjon om å samle industrien i en messe på Karmøy, sier Stokknes.