Inger Anne (82) har gitt barn i Skudenes gratis leksehjelp i 20 år – Hnytt

Siste:

Inger Anne (82) har gitt barn i Skudenes gratis leksehjelp i 20 år

Da Inger Anne Vikre ble pensjonist for 20 år siden bestemte hun seg for å bruke kunnskapen fra jobben som lærer til å hjelpe barn og unge med leksehjelp.

Skudeneshavn: Klokken er 13.45 mandag ettermiddag når Eline og Stian Tangjerd ringer på døren hos Inger Anne Vikre i Dr. Jensens veg i Skudeneshavn. Elevene kommer rett fra Skudeneshavn barneskole like borti veien og er klar til å gyve løs på ukens lekser, sammen med sin 82 år gamle hjelper.

Ved kjøkkenbordet har de sine faste plasser, slik svært mange barn og unge i Skudeneshavn har hatt det i løpet av de siste 20 årene. Her står lune lusekatter servert på et fat, og elevene finner frem sine Ipader og ukens lekseplan.

Jeg vil gjerne se hvilke mål dere har for uka, sier Inger Anne og ser bort på Stian sin Ipad.

– Du skal finne verbal, subjekt og direkte objekt i enkle setninger, leser Inger Anne og utfordrer 13-åringen.

Etterpå er det matematikk som står på agendaen.

– Forstår dere hva et areal er? Kan dere finne et rektangel her i kjøkkenet, spør læreren.

– I bildene på veggen der er det rektangel, sier Stian.

– Ipaden min er en rektangel. Det er også kjøleskapet og døren, utdyper Eline.

– Koselig å være her

10-åringen trives godt med leksehjelpen og ikke minst ved kjøkkenbordet til Inger Anne.

– Jeg synes det er gøy. Da får jeg gjort leksene og så er det koselig å være her, sier hun.

Inger Anne ber så om ro rundt bordet. Eline skal lese inn ukens engelsk-lekse på Ipaden slik at læreren kan spille den av på skolen og sjekke at oppgaven er gjennomført i henhold til planen.

(Saken fortsetter under bildet)

Inger Anne og Stian går gjennom ukens lekseplan.

Gratis hjelp

Hver ukedag fra mandag til og med torsdag gjentar dette seg. Elever fra lokalsamfunnet som ønsker hjelp til å få leksene unnagjort blir møtt med kunnskap, omsorg og gjestfrihet.

– Det er med på holde meg ved like. En kamp mot demens og slike ting, sier Inger Anne og peker mot hodet.

Hun opplever det utvilsomt som meningsfylt å hjelpe barna og har ingen planer om å pensjonere seg fra jobben som gjøres helt gratis.

– Jeg har tatt meg noen friperioder innimellom der jeg har reist til varmere strøk. Jeg sliter med helsen og har operert 22 ganger, forklarer hun.

Eline leser inn engelsk-leksen på Ipad. Da er det viktig med ro rundt kjøkkenbordet.

Mangfold

Likevel står hun på uke etter uke, og har også sørget for at flyktninger som har hatt midlertidig opphold i kommunen eller bosatt seg i Karmøy får opplæring i blant annet norsk.

– Det har vært veldig kjekt. Det er veldig mange flinke folk med høyere utdannelser, men det er også noen analfabeter, sier hun.

Alle blir møtt på samme måte og erfaringene fra et langt liv i skoleverket har fortsatt stor verdi for alle som får mulighet til å ta del i undervisningen.

Oppgave for skolen

I den siste tiden har spørsmålet om lekser igjen blitt et hett tema i nyhetsbildet. Et flertall i Arbeiderpartiets oppvekstutvalg foreslår å fjerne leksene, og mener det er skolenes ansvar at elevene opplever mestring. Vikre er langt på vei enig i at skolene må overta ansvaret for leksene.

– Det beste hadde vært om barna gjorde leksene på skolen. Der er det kvalifiserte folk som kan hjelpe dem skikkelig. Det er ikke alle foreldre som er ressurssterke nok til å kunne yte hjelp. Da tenker jeg gjerne på utlendinger som har kommet hit og som har problemer med norsk og slike ting. Så det hadde vært best om ungene kunne gjort leksene på skolen. Det er jeg absolutt for, sier hun.

Les mer om saken i onsdagens utgave av Karmøynytt.