– Alt levende har ikke godt av denne forsøplingen – Hnytt

Siste:

Tor Kristian Gaard.
Tor Kristian Gaard.

– Alt levende har ikke godt av denne forsøplingen

Høyre ønsker kommunal plan mot marin forsøpling, og har sendt brev til ordføreren i Karmøy kommune.

POLITIKK: – Vi skulle vel egentlig hatt det for lenge siden, sier ordførerkandidat for Karmøy Høyre, Tor Kristian Gaard.

Fokuset på marin forsøpling har økt de siste årene, og her lokalt har det ført til flere strandryddeaksjoner.

Nå vil Høyre ha en egen kommunal plan mot marin forsøpling, og har sendt et oversendelsesforslag til kommunestyret ved ordfører Jarle Nilsen.

– Karmøy er omringet av sjø og Norge har kystlinje. Haugesund det samme. Vi må både ha forebyggende tiltak mot forsøpling og holdningsskapning, sier Gaard, og viser til blant annet utslipp i Karmsundet i høst i fjor.

LES OGSÅ: – Folk går inn, lukker vinduene og trekker seg vekk

– Maten er viktig og dyrelivet er viktig. Alt levende har ikke godt av denne forsøplingen. Enten må vi stå og se på ellers å må vi gjøre noe med det, sier Gaard.

Han er enig at det har vært fokus på forsøpling og strandrydding de siste årene, og roser frivilligheten som har tatt et tak, men vil likevel ha en kommunal plan.

– Vi har noe dokumentasjon her og der men vi har ikke gått gjennom det og laget en plan på det, sier han.

En Facebook-video har også vært inspirasjon for Gaard, som forteller at den gjorde et sterkt inntrykk.

– Vi tror det hadde vært nyttig med en gjennomgang av eksisterende erfaringer og kunnskap og samle det i en ny plan mot marin forsøpling. Denne kan være holdningsskapende og et godt redskap til et rent hav. Vi må både rydde for egen dør og bidra til holdninger og tiltak som gjør det lite attraktivt å forsøple havet, står det i brevet som er sendt til kommunestyret.

Gaard forteller at hans kollegaer i Haugesund og Tysvær Høyre også vil ta dette opp i sine kommuner.