Vil flytte handelsskip fra sjøbunnen og inn i låven – Hnytt

Siste:

Her i låven på Avaldsnes kan handelsskipet bli utstilt.
Her i låven på Avaldsnes kan handelsskipet bli utstilt.

Vil flytte handelsskip fra sjøbunnen og inn i låven

AVALDSNES: Et vrak av et handelsskip fra 1300-tallet som er funnet i mudderet i havneområdet på Avaldsnes kan bli tatt opp og stilt ut om ikke lenge.

Dette ble opplyst på et møte på Nordvegen Historiesenter i formiddag der blant annet reiselivet og utvikling av området var tema. Under møtet opplyste Stavanger sjøfartsmuseum at de i løpet av sommeren vil undersøke sjøbunnen og det gamle båtvraket, med tanke på å få hevet dette innen kort tid.

– Dette er en av de best bevarte båtene fra denne perioden og vraket skal være i god stand, sier seniorrådgiver i oppvekst- og kulturetaten i Karmøy kommune, Geir Sigbjørn Toskedal. 

Ny attraksjon

Skipet skal være bygget i Gdansk i 1335 og har trolig forlist ved Avaldsnes i 1430. Dersom hevingen av skipet går etter planen vil det bli plassert i låven som Karmøy kommune nylig overtok.

– Museet er også spente på hva som ligger på bunnen rundt skipet. Kanskje er det vikingskip eller andre historiske gjenstander, sier Toskedal som gleder seg til å få i land en ny attraksjon.

I forbindelse med undersøkelser av skipsvraket i sommer vil det bli brukt blant annet drone, subsea-utstyr og geodata.