Anna (88) får ikke ha egne møbler på rommet sitt – Hnytt

Siste:

Anna Edvardsen ble skuffet da hun fikk beskjed om at møblene hennes måtte fjernes på dagen.
Anna Edvardsen ble skuffet da hun fikk beskjed om at møblene hennes måtte fjernes på dagen.

Anna (88) får ikke ha egne møbler på rommet sitt

Anna Edvardsen ønsket å ha noen stoler og et bord på rommet sitt til besøk. Da satte avdelingslederen foten ned.

VEA: Anna Edvardsen (88) har ofte besøk, og ønsket derfor å ha tre stoler og et bord på rommet sitt slik at de kunne sitte og drikke kaffe der.

– Jeg var kommet hit og ringte og spurte om jeg kunne få ha litt møbler med. Det sa de ja til, forteller Edvardsen, som sier at hun pratet med en av pleierne på det nye sykehjemmet.

Hun fikk to av fetterne til å bære inn møblene – tre lette stoler og et lite, rundt glassbord, slik at hun kunne ha besøk og drikke kaffe med venner på rommet.

– Det var voldsomt kjekt når en får besøk, forteller hun.

Det gikk ikke lang tid før Edvardsen fikk beskjed av avdelingslederen at møblene måtte vekk, og det på dagen.

– De må ut i dag, sa hun. Det var ikke spørsmål om hvordan jeg skulle få det til når jeg satt der selv. Jeg måtte leie folk for å få kjørt dem hjem, forteller Edvardsen.

– Hva følte du da?

– Jeg synes det var grusomt. Jeg ba inderlig, men ble fortalt at det bestemmer avdelingslederen, sier Edvardsen.

Får mye besøk

Hun forteller at hun ofte får besøk, og ønsker å drikke kaffe med besøket sitt i mer private omgivelser på rommet.

– De (personalet) sier vi kan gå ut i stuen. Når det kommer besøk så vil jeg være alene med dem. Ikke sitte åpenlyst med vennene mine – at vi kan snakke fritt, sier hun.

Inne på rommet hennes er det et lite, rundt bord og to stoler. Edvardsen ofrer gjerne den ene stolen for å ha sine egne stoler der.

– Det var jo «himsligt» å ha stolene her. De var ikke store og dominerende. De var lette.

På rommet står det bilder på veggene hun har tatt med seg fra hjemmet sitt som nå skal selges.

– Ja, jeg får ha bildene. Men det er vel så vidt jeg får ha det. Men det er ikke det samme. De bildene kan ikke erstatte et bord og stoler når det kommer to-tre stykker på besøk, sier hun, og legger til at hun ellers trives godt på sykehjemmet.

– Går på pasientsikkerhet

Omsorgssjef i Karmøy kommune, Bodhild Eriksen, skriver i en e-post til Karmøynytt at grunnen til at stolene måtte ut var på grunn av størrelsen på rommet og plassen, og at det ikke var forsvarlig i forhold til renhold.

– Rommet skal være et hjem, men samtidig skal det være en arbeidsplass for ulike yrkesgrupper, skriver Eriksen.

– Hvorfor måtte de ut på dagen?

– Dette går nok på pasientsikkerhet og brannsikkerhet og evakuering, skriver hun.

Hun forteller at en skal kunne ha et personlig preg på en langtidsplass, men at dette ikke må gå ut over pasientsikkerheten, evakuering og at private møbler ikke må hindre gode arbeidsprosesser.

– Hvor mye kan en prege rommet sitt selv?

– Små og få private møbler, bilder, blomster og pynt, svarer Eriksen.

Edvardsen fikk først ja fra en sykepleier, så bedt om å fjerne dem. Eriksen skriver at de har mange ansatte, og at «de som har svart har nok ikke sett helt dimensjonen av størrelse/antall møbler for seg».

Hun skriver at sykehjemmet har en løsning hvis en har flere på besøk.

– Mulighet for å låne stoler på avdelingen til rommet. Vi ønsker at pårørende og pasient skal få lov til å ha samvær på rommet for seg selv, skriver hun og legger til at de beklager at pasienten har hatt denne opplevelsen.

Vil ha politisk sak

Høyres Jan Birger Medhaug har vært i kontakt med Edvardsen. I tillegg har han fått flere tilbakemeldinger fra forskjellige om andre episoder. Nå vil han ta det opp politisk.

– Det er mange gode og viktige hensyn å ta, men jeg synes at det etter hvert har vært mange episoder. Det kan virke som at det er noe ulik praksis. For meg så er det helt naturlig at det er beboeren som skal være der resten av livet får ha mest mulig innflytelse over eget rom hvis en har mulighet for det, sier han.

Han ønsker å ta det opp i førstkommende hovedutvalg helse og omsorg 23. januar.

– Det skal ikke være ulik praksis. Jeg vil ha sak på dette for å beskrive hvordan det er praktisert og om det er forskjellig praksis. Jeg synes vi skal gjøre vårt ytterste for å legge til rette for personlig preg på rommene sine, sier han.

Høyres Jan Birger Medhaug ønsker politisk sak.