Fikk hjerteinfarkt rett før han skulle på scenen – Hnytt

Siste:

Jan HB Andersen skulle fremføre et stykke under ordførerens nyttårsmottakelse. I stedet ble han sendt i ambulanse til sykehuset med hjerteinfarkt.
Jan HB Andersen skulle fremføre et stykke under ordførerens nyttårsmottakelse. I stedet ble han sendt i ambulanse til sykehuset med hjerteinfarkt.

Fikk hjerteinfarkt rett før han skulle på scenen

– Jeg skjønte jo at det var hjerteinfarkt – det har jeg hatt før, sier revyartist Jan HB Andersen.

KOPERVIK/VORMEDAL: Rundt ti minutter før Andersen skulle på scenen under ordførerens nyttårsmottakelse på rådhuset fikk han hjerteinfarkt.

I forkant kjente Andersen at han begynte å svette.

– Det var slik det begynte. Jeg måtte komme meg ut. Det ble varmt, men så gikk det over, så jeg gikk inn igjen og satte meg ned, forteller han.

Drøye ti minutter senere kjente han at nok var nok.

– Det går rett og slett ikke. Da begynte det å svi i brystet og strålte ut gjennom begge armer, forklarer han og demonstrerer med armene.

Heldigvis for Andersen var det lege på rådhuset, og ambulansen ble kontaktet. Da de ankom ble det konstatert at det var hjerteinfarkt, noe han allerede visste.

– Jeg skjønte jo at det var hjerteinfarkt – det har jeg hatt før, kommer det fra Andersen, som fikk sitt første hjerteinfarkt i en alder av 48 år. Nå er han 71.

– Det var full fart i ambulanse og på sykehuset, og neste morgen opp på Haukeland, fortsetter han.

På Haukeland ble han operert, og dagen etterpå var han tilbake i stuen sin på Vormedal. På bordet ved trappa står det blomster fra kommunen med ønske om god bedring.

Skal på scenen igjen

Siden han var 11 år har han stått på scenen i en eller annen form. Det har han alltid likt, og målet er nå å komme seg tilbake på scenen.

– Jeg føler meg ganske bra nå. Jeg skal nok på scenen en gang til. Jeg gir meg ikke helt, sier han, før det kommer et men:

– Det spørs om det blir så aktivt som jeg har holdt på. Det er vel ei tid for alt. Jeg er over 70 år.

– Når ser en deg på scenen igjen?

– Hvis det blir revy i år – det gjør det sikkert – så blir det i oktober. Men jeg vet ikke hvor mye jeg vil spille. Det er mye å pugge, men jeg regner med at det blir noe. Det skal ikke være kjedelige greier. Det skal være løye. Det er det vi lever for; litt latter, sier han.

Han mimrer tilbake til da han fikk forrige hjerteinfarkt og måtte trene seg opp igjen.

– Det er jo svømmehall her nede. Så det begynte med at jeg så vidt klarte 25 meter, men så endte jeg opp med å klare 700 meter. Jeg var til og med på et friidrettsstevne noen år etterpå, forteller han.

Og selv om løping ikke står på agendaen fremover, så ønsker han å gå på ski og turer, og kanskje ta en svømmetur innimellom.

– Det er jo litt viktig. Det gjelder å holde seg i form, enten om du er tenåring eller «oldis».