Tok et oppgjør med prestasjonsjaget – Hnytt

Siste:

Tidligere håndballspiller, Anja Hammerseng-Edin besøkte Karmøy lørdag.
Tidligere håndballspiller, Anja Hammerseng-Edin besøkte Karmøy lørdag.

Tok et oppgjør med prestasjonsjaget

En fullsatt sal med rundt 200 personer hadde møtt opp på Karmøy kulturhus for å høre Anja Hammerseng-Edin snakke om mental styrke hos unge utøvere.

ÅKREHAMN: Mental trening, lagspill, fokusstyring og det å håndtere press var noen av temaene som ble tatt opp under foredraget «Talentets indre kamp».

– I dag har jeg snakket om hva som får oss mennesker til å fungere på vårt beste og hvordan vi kan bidra til å hjelpe spillere til å være i nå-øyeblikket når de er på trening og på kamp, forteller Anja Hammerseng-Edin.

Den tidligere landslagsspilleren møter ofte unge som ønsker å bli gode.

– De opplever veldig mye forventninger og press. Håndballen og idretten er en liten del av det, men de opplever også press når det kommer til egen kropp, sosiale medier og skole. Mange opplever at de hele tiden er i et jag etter å være såkalt perfekte.

– Hvem skaper disse forventningene?

– Min erfaring er at det både er de selv, men også samfunnet. Unge sammenligner seg med andre. Nå er vi på vei inn i et samfunn som stadig viser et bilde av noe som ikke er ekte, sier hun og forklarer:

– Vi har sosiale medier som viser noe som ikke er sant. Vi har en reklamebransje som viser oss bilder som ikke er sanne, og vi har mennesker som forteller om livene sine på en måte der de ofte utelater sårbarheten. Det gjør at vi skaper et bilde av at så lenge jeg blir perfekt nok så blir jeg lykkelig. Men det er feil.

Fullsatt sal i Karmøy kulturhus.

Mange faktorer

Både utøvere, foreldre, trenere og støtteapparat var til stede under foredraget. Hammerseng-Edin snakket også om hvordan man kan utvikle mental styrke hos utøverne når ting blir vanskelig og hvilke faktorer som er viktigst for å bli skikkelig god.

– Mange tenker at det bare handler om antall timer i hallen, men det handler også om hvor mye du sover, hvor mye du restituerer og hvordan relasjonene dine er. Hvordan du har det inni deg og hvordan du håndterer oppturer og nedturer er kanskje den viktigste faktoren.

– Vi har instanser i Norge som driver med det de kaller talentutvikling uten å definere hva det betyr. Det er mange som tenker at det ikke er håp for dem dersom de ikke blir tatt ut på talentsamling når de er 16 år gamle. De er kanskje gode nok når de er 25, men da har de kanskje gitt opp, legger hun til.

Foredraget ble avsluttet med paneldebatt ledet av Helge Hammersland hvor Jostein Grindhaug, Jarle Nilsen, Mika Nurmi, Gunn Elise Lund, Alexander Østevik og Anja Hammerseng-Edin deltok. Ordfører Jarle Nilsen hadde mange lovord etter foredraget.

– Det er ingen tvil om at Anja snakker ut fra egen erfaring. Jeg tror dette var en god treningsøkt rent mentalt for alle de unge, flotte talentene som sitter her. Oppmøtet viser at dette er et tema som er interessant og viktig for mange, sier Nilsen.

Det var Åkra IL som var arrangør.