Klar for å skape julestemning i Kopervik kirke – Hnytt

Siste:

Stangaland Brass er klare til å fylle Kopervik kirke to ganger i år. Foto: Tore Fremmersvik
Stangaland Brass er klare til å fylle Kopervik kirke to ganger i år. Foto: Tore Fremmersvik

Klar for å skape julestemning i Kopervik kirke

Siden 2004 har Stangaland Brass spilt julen inn med sine populære julekonserter. Førstkommende helg er de klare igjen for å fylle kirkerommet med varme toner.

KOPERVIK: Nede i kjelleren på Eide skole er Stangaland Brass i full gang med finpussen til årets julekonserter i Kopervik kirke førstkommende fredag.

Dirigent Hans Knut Skår styrer korpset elegant før han stopper dem. Alle detaljene skal være på plass.

– Det er travelt for oss opp under jul når vi skal forberede disse konserten, men vi har det utrolig gøy og vi gleder oss, sier Skår.

Siden 2004 har korpset spilt inn julen, både i Kopervik, på Vea og Udland, og begivenheten har med tiden blitt en tradisjon både for korpset og flere oppmøtte.

– Vi har fått til eie greie som er vanskelig å sette ord på. Men konseptet vårt med at du blir badet i lyd… den dynamiske effekten i et korps som dette er fascinerende. Det tror jeg folk blir imponert av og koser seg med, sier Skår, som tror at folk i salen opplever at de selv koser seg også.

Han tror også at de fleste har fått unnagjort det meste til jul, og får endelig tid til å sette seg ned og slappe litt av.

– Folk setter seg ned for å kose seg. De er ferdige med alt styret, og får en lokal konsert. Det er også mye bra kvalitet på det vi leverer på konserten. Det er byens beste band, sier han med glimt i øyet.

– Det er blitt en tradisjon for korpset, og for korpset er det blitt det kjekkeste de gjør i løpet av en hel sesong. De er med på mye utrolig gøy. Det å konkurrere i Grieghallen er gøy, men her, når det er så mye folk som kommer for å høre på korpset, så er det utrolig gøy for musikantene, sier han videre.

Dirigent Hans Knut Skår.

Begge konserter i Kopervik

I fjor måtte mellom 150-200 mennesker snu i døra etter stor pågang da korpset endelig kom hjem til den nye kirken i byen.

– Det var publikumsrekord og halvannen time før konsertstart så ar kirka smekkfull, så det var mange som måtte gå hjem. Det var faktisk folk som stod utenfor og tok bilder. Det var utrolig gøy å komme hjem til Kopervik i fjor, sier Skår.

Korpset har derfor valgt å ha begge sine julekonserter i Kopervik i år.

–Vi var nødt til å kjøre begge i Kopervik. Nå har vi begge konsertene her for å ha nok seter til folk, forteller Skår.

Ny musikk

Skår forteller at korpset prøver å toppe det litt hvert år, og i år stiller de samme vokalistene som i fjor, som er Monica Kallevik, Mads Pedersen og Vidar Stueland.

– Alle tre er veldig forskjellige. Det gjør at konserten blir variert og interessant Jeg tror at det ikke er noen som kjeder seg et øyeblikk for det er såpass stor variasjon, sier Skår.

Det blir også gamle, tradisjonelle slagere, men en kan også forvente ny musikk.

– Vi har prøvd hvert år å utvikle oss litt. Vi finner litt nye innpakninger på julesanger som en del kjenner, og en del som kanskje er ukjente også. Vi skal også gjøre et stort stykke som er knyttet til Frelsesarmeen og i tillegg skal vi gjøre et fantastisk stykke musikk som er skrevet for et kor opprinnelig. Det er et helt magisk lyttestykke som vi gleder oss til, forteller Skår.

I kjelleren nede på Eide skole øver korpset før julekonsertene.

Vært med alle gangene

Synnøve Nymark har spilt i Stangaland Brass siden 1986 og har vært med på alle julekonsertene de har hatt.

– Det er jo en utrolig stemning og du får så bra respons. Du ser at folk synes det låter bra, og de koser seg, sier Nymark, som forteller at det er en kjekk hobby med masse arbeid, men at hun får mye igjen for det.

Selv husker hun ikke den første julekonserten som var i gamle Kopervik kirke, men har minner om hvordan det var de første årene med julekonsert.

– Du visste ikke hva du gikk til eller om det kom folk. Ville noen komme og høre på dette i det hele tatt? Det varte jo noen år frem, men så begynte folk å komme, og så sprengte vi jo kirken til slutt, forteller hun.

Nå er det nesten blitt slik at hun ikke klarer seg uten, selv om det tar på.

– Du er totalt utslitt, men for en nydelig følelse, avslutter hun.

Konsertene begynner fredag og lørdag klokken 19.30. Kollekten går til Frelsesarmeen.

Synnøve Nymark har spilt i Stangaland Brass siden 1986.