Ove Jan fikk forhåpninger om kommunal erstatning – Hnytt

Siste:

Ove Jan Olsen stilte opp i formannskapet mandag kveld.
Ove Jan Olsen stilte opp i formannskapet mandag kveld.

Ove Jan fikk forhåpninger om kommunal erstatning

KOPERVIK: Under ettermiddagens formannskapsmøte i Karmøy stilte Susan Borg (UA) spørsmål til ordføreren om oppreisning til innbyggere i kommunen som har opplevd omsorgssvikt gjennom blant annet barnevern og fosterfamilier.

– Disse tilfellene må støttes og ikke sviktes, sa Borg.

Siste gang Karmøy deltok i en slik ordning var frem til 2010 der 11 personer søkte om erstatning og det ble utbetalt 5,3 millioner kroner. Borg tar nå til orde for at kommunen skal ta en ny runde og gi erstatning til dem som ikke fikk tildelt erstatning.

Da saken ble behandlet i formannskapet mandag ettermiddag satt Ove Jan Olsen på sidelinjen. 53-åringen har i høst fått avslag fra kommunen på sin søknad om oppreisning for ting han ble utsatt på da han ble sendt fra Karmøy til institusjonene Waisenhuset og Lindøy i Stavanger i barndommen.

Les også: – Jeg vil ha min dag i retten

Har ansvar

I formannskapet tok ordfører Jarle Nilsen (Ap) i mot innspillet fra Borg og var tydelig på at kommunen fortsatt har et ansvar for rydde opp etter seg.

– Jeg er positiv til at alle som er utsatt for overgrep eller har opplevd uverdige omsorgsforhold i institusjoner eller i fosterhjem skal få behandle sakene sine, og skal bli vurdert opp mot den offentlige oppreisningsordningen. Det er ingen tvil om at kommunen har et moralsk, et etisk og kanskje også et økonomisk ansvarlig forhold til personene som er berørt av dette, sa Nilsen.

Han opplyste at både Kommunenes Sentralforbund og statlige myndigheter jobber med temaet og at Karmøy kommune skal se hva som kommer ut av disse vurderingene og forholder oss til dem, når disse foreligger.

– Ut i fra det jeg har hørt skal disse vurderingene være konkludert med tidlig i 2019. Da vil formannskapet få saken til behandling og vi kan ut fra det som er dokumentert og opplyst der ta stilling til denne saken.

Nilsen foreslo derfor å la saken ligge til nyåret og fikk medhold om dette i formannskapet.

Fornøyd

Ove Jan Olsen som for tiden bor i campingvogn utenfor Skudeneshavn er glad for at politikerne nå har satt oppreisningsordningen på agendaen.

– Det er godt at det når går på frem og at det blir fokus på dette. Kanskje de også føler litt press på seg, sier 53-åringen.

Under behandlingen la han merke til at det ble nevnt at det kan være snakk om at det kan være flere enn ham som er aktuell for kommunal erstatning.

– Det er tydeligvis flere skjeletter i skapene til Karmøy kommune. Nå bør de gjøre opp for dette, sier Olsen som tidligere har varslet søksmål mot kommunen om erstatning.

Olsen sier at dette fortsatt står ved lag.

– Advokaten min mener at jeg har en sterk sak, så spørs det hva Karmøy kommune mener. Både rådmannen og kommuneadvokaten har uttalt at kommunen ikke har noe ansvar, men de har ikke fulgt opp sine forpliktelser i forhold til meg da jeg var barn, fastslår han.