Tor Tollessen tildelt hederspris i Seattle – Hnytt

Siste:

Tor Tollessen på Kontoret sitt i Seattle. Foto: Berit Nes
Tor Tollessen på Kontoret sitt i Seattle. Foto: Berit Nes

Tor Tollessen tildelt hederspris i Seattle

– Det er en stor ære, sier 73-åringen som emigrerte fra Karmøy til Amerika på 60-tallet.

SEATTLE: Mer enn 500 forretningsfolk, fiskere og medlemmer av Norwegian Commercial Club var samlet i Leif Erikson Hall i Seattle torsdag da årets hedersprisen «King Neptune Award» ble delt ut.

Prisen deles årlig ut til enkeltpersoner eller organisasjoner som på en særlig måte har bidratt til å fremme økonomisk vekst og anerkjennelse av fiskeriindustrien i Nord-Stillehavet. Dette året gikk prisen til Tor Tollessen som på midten av 60-tallet emigrerte til Amerika og som i tillegg til arbeid på sjøen har bygget opp elektro-selskapet Lunde Marine Electronics. I sin begrunnelse for å tildele prisen til Tollessens trekkes det frem hans innsats som fisker, som bidragsyter til den maritime industrien og til veldedige organisasjoner.

– Stor ære

Prisvinneren var både ydmyk og takknemlig over å ha mottatt hedersprisen foran kollegaer, samarbeidspartnere og familie torsdag kveld.

– Det er en stor ære å få en slik pris, men jeg føler ikke at jeg passer inn blant alle de store navnene som har fått den tidligere. Der er det både senatorer og pionerer fra fiskeindustrien, sier Tollessen til Karmøynytt.

Leif Erikson Hall i Ballard var fylt til randen under prisutdelingen torsdag. Her holder Tor Tollessen takketale Foto: Privat

Fulgte drømmen

Tor Tollessen er født i 1945 og er oppvokst på Langåker, før familien flyttet til Åkrehamn. I 1965 pakket han kofferten for å følge den amerikanske drømmen og hadde den gang 142 dollar med seg i lommen. Målet var å komme tilbake til Karmøy etter et år med 10.000 dollar på kontoen og en amerikansk bil. Resten er historie. I tillegg til å jobbe seg oppover innen elektrobransjen ble det 19 sesonger og tre fulle år på krabbefiske i Alaska, der inntektene var gode.

– Lønningene var gode. Mens jeg tjente rundt 12-13.000 dollar i året som elektriker var betalingen fra 30 til 50.000 dollar i halvåret på fiske. De fleste gangene tjente vi disse pengene i løpet av tre måneder, minnes han.

Denne statuetten mottok Tollessen under prisutdelingen. Foto: Privat

Hoppet i Beringhavet

Men livet på sjøen var ingen dans på roser selv om lønningene var gode. Dette ble også tema i forbindelse med prisutdelingen forrige uke. Her kom det frem at at Tor Tollessen stod for en heltedåd av de sjeldne da han en stormfull natt i Beringhavet i 1978 satte sitt eget liv på spill for å redde kollegaen, Sigmund Ingebretsen som hadde blitt kastet over bord av bølgene. Tollessen hoppet de 14 fotene fra skipsrekken og ned i havet og klarte å surre et tau rundt den livløse kameraten.

– Jeg reddet oss begge, får jeg vel si, har Tollessen fortalt i et tidligere intervju med Karmøynytt.

Se video: – Jeg hadde høyere makter med meg

President og støttespiller

Noe av det Tollessen er mest kjent for i det norsk-amerikanske miljøet i Seattle er innsatsen han la ned gjennom 12 år som president i Karmøy-klubben i Washington. I tillegg til å samle nordmenn i området jobbet han også aktivt med å opprettholde forbindelsene med Karmøy kommune og myndighetene. For mange er kontoret hans i bydelen Ballard  fortsatt å regne som et konsulat der man kan få hjelp til alt fra strøm-omformere, til guiding i storbyen og praktisk hjelp.

– Det norske flagget er stemplet i pannen min. Jeg er glad for å kunne bidra, sier han.

God investering

Blant de mest kjente han har samarbeidet med opp gjennom årene er Kaare Nes fra Langåker og Kjell Inge Røkke. Da sistnevnte kom til Amerika for å søke lykke som fisker var Tollessen en av dem som bidro for at han skulle lykkes.

– Han satset tøft fra begynnelsen og holdt på å miste alt. Så fikk han hjelp av litt forskjellige, deriblant meg. Det har vært en veldig god investering for meg og siden den gang har jeg holdt godt fast i frakken hans, sier 73-åringen med et stort smil.

Ingen pensjonist

Selv om pensjonsalderen er nådd har han ingen planer om å slutte i jobben. Hver eneste dag stiller han på kontoret der han først sjekker været på web-kameraet som står montert på leiligheten på Stong, hjemme på Karmøy. Deretter leser han nyheter fra Norge og Karmøy på nettet. I tillegg prioriterer han og kona å reise til Karmøy tre ganger i året der Tor stadig er å se og høre i samtaler på lokale kafeer, Sjømannsforeningen og Rotary.

– Vi har reddet verden mange ganger på kafeen, i alle fall i vår egen verden, ler han.

Utover dette er han fortsatt en sterk støttespiller i lokale organisasjoner og næringslivet på Haugalandet der han har investert i flere selskaper og arbeidsplasser, deriblant mediesatsingen til Karmøynytt.

– Til mer folk lykkes dess bedre føler jeg meg, sier Tollessen.

Karmøybu

Han er ydmyk ovenfor prisen han nå er tildelt i Seattle og takknemlig for mulighetene Amerika har gitt han i løpet av alle disse årene.

– Jeg har vært mye lengre i Amerika enn i Norge. Men jeg blir aldri amerikaner. Jeg er karmøybu, fastslår han.

Tollessen med lusekofte og hedersprisen på kontoret sitt fredag. Foto: Berit Nes