Sjømenn lærer seg å bøte garn – Hnytt

Siste:

Didrik Vea (t.v) lærte bøte-teknikken fort under kurset på Husøy
Didrik Vea (t.v) lærte bøte-teknikken fort under kurset på Husøy

Sjømenn lærer seg å bøte garn

17 sjøfolk har vært på kurs hos Åkrehamn Trålbøteri for å lære seg håndarbeidet.

FISKERI: – Jeg kunne ingen ting om bøting da jeg begynte her, forteller Didrik Vea.

Den unge sjømannen jobber til daglig på fiskebåten MS Vea men har aldri tidligere lært seg det tradisjonsrike håndarbeidet med å bøte garn.

Lærer fort

Men etter 32 timer på kurs hos Åkrehamn Trålbøteri forrige uke var det ingen problem å sy sammen ødelagte garn, verken for han eller kollega Didrik Utbø Vea

– Det var ikke så avansert, forteller Didrik Utbø Vea som fikk påspandert kurset av arbeidsgiveren.

Instruktør Helge Havnen følger med på arbeidet til kursdeltakerne.

Stor interesse

Det var Fiskarlaget som tok initiativ til kurset og som spurte om Åkrehamn Trålbøteri ville lære bort kunstene til nye generasjoner. Resultatet ble 17 påmeldte som bestod av både fiskere, kokker og styrmenn på ulike fartøy.

– Jeg ser hele tiden på båtene jeg er ombord i at bøting er noe de legger fra seg. Det er ikke slik som før da de måtte kunne dette før de fikk jobb på båtene, sier Helge Havnen som var instruktør på kurset.

Sparer penger

Han sier at trenden er den samme i hele landet, men at det er et sterkt behov for å ha mannskap på båtene som kan det gamle håndverket.

– Det er dyrt å måtte gå fra feltet og inn til land for å fikse trålene når de går i stykker. Tid er også penger. Det de klarer å fikse ombord i båtene er veldig viktig, sier Havnen.

Ettertraktet

Han tror at ungdommene som lærer seg bøting vil ha et fortinn når de søker seg jobb på fiskebåtene.

– Å jobbe på fiskebåt er veldig godt betalt for tiden og det er mange som ønsker seg på sjøen. Da bør de kunne dette, fastslår han.

Avdelingsleder ved Åkrehamn Trålbøteri, Jan Einar Gundersen forteller at de nylig ansatte to nye ungdommer som jobber med bøting. Oppdragsmengden er økende.

Delte kunnskap

Kursdeltakerne fikk dra nytte av både redskaper og kompetansen til Trålbøteriet på Husøy under kurset. Der frykter man ikke at fiskerne nå skal bli så gode til å bøte, at det går ut over kundegrunnlaget deres etterhvert.

– Her er det mer enn nok å gjøre, forteller Jan Einar Gundersen som er avdelingsleder.

På Trålbøteriet jobber nærmere 20 ansatte med bøting til daglig. Dermed lever bedriften opp til det tradisjonsrike navnet.

Gode tider

Han forteller om økende oppdragsmengde og at Trålbøteriet har måtte ansette flere medarbeidere for å klare å ta unna alle reparasjonene det er behov for.

– Vi har hatt gode år og dette blir et bra år. Kurven på bøteri innen fiskeri går bare oppover, sier Gundersen som selv har jobbet i over 30 år ved bedriften.

Arbeidslyst og pågangsmot

Ved bøteavdelingen jobber det nærmere 20 personer, mange av dem unge folk som Trålbøteriet selv har lært opp i faget.

– De trenger ikke noe utdannelse eller fin CV for å få jobb her. Det man trenger er arbeidslyst og pågangsmot, sier han.